Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Βούλα, νοτιότερο άκρο του Υμηττού.

 Πρόσφατη ποδηλατική βόλτα στη περιοχή της Βούλας (στο νοτιότερο μέρος του Υμηττού). Το σκηνικό αποτελείται από όμορφη χωμάτινη διαδρομή ανάμεσα σε λόφους (Κρεβάτι, Κακαβούλα, Στραβαετός), με συνεχή ανεβοκατεβάσματα, επίσκεψη στα δύο σπήλαια Νυμφολήπτου και Κακαβούλας και ανάβαση στην κορυφή του λόφου «Στρώμα» (726μ).

Το Σπήλαιο Νυμφολήπτου (ή Σπήλαιο Πανός ή Σπήλαιο Αρχέδημου) βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Υμηττού και συγκεκριμένα νότια του λόφου Κρεβάτι σε υψόμετρο 260 μέτρων και αποτελεί σπήλαιο μείζονος αρχαιολογικής σπουδαιότητας. Το 5ο αιώνα π.Χ. ο λιθοξόος Αρχέδημος, από τη Θήρα, με ιδιαίτερη συμπάθεια στις νύμφες (από όπου και η ονομασία νυμφόληπτου) φέρεται να διαμόρφωσε το σπήλαιο, με επιγραφές, λαξεύματα (βαθμίδες, σκαλοπάτια, θέσεις αφιερωμάτων, αύλακες, υδατοδεξαμενές), βωμούς και αγάλματα για την απόδοση τιμών στις Νύμφες, τον Απόλλωνα και τον Πάνα. Η περιφραγμένη είσοδός του, οδηγεί σε άνοιγμα διαστάσεων 5 επί 2 μέτρων σχεδόν κατακόρυφο με λαξευμένα σκαλοπάτια που οδηγούν στην κύρια αίθουσα του σπηλαίου διαστάσεων 26μ μήκος, 23μ πλάτος και 10μ ύψος, η οποία χωρίζεται από ένα τοίχο με σταλακτίτες σε δύο τμήματα.

Το σπήλαιο Κακαβούλας (ή Κακοβούλας ή σαλίγκαρος)  βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Υμηττού και συγκεκριμένα νότια του ομώνυμου λόφου σε υψόμετρο 280 μέτρων. Αποτελείται από τρεις θαλάμους: ένα μεγάλο κατηφορικό θάλαμο 26Χ16 μ. με 8 μέτρα ύψος όπου στο κέντρο του υπάρχουν 5 σταλακτικές κολόνες, ένα δεύτερο 15Χ3 μ. που οδηγεί σε ένα λαγούμι και ένα τελικό μικρό θάλαμο 4Χ5 μ. Το συνολικό βάθος φτάνει τα 33 μέτρα.

Η διαδρομή

Θέα προς Βούλα και Λαιμό:

Σπήλαιο Νυμφολήπτου:Σπήλαιο Κακαβούλας:
Στρώμα:Θέα προς τα βόρεια και το Ελ.Βενιζέλος:

 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου