Πρόσφατη ποδηλατική βόλτα στην Πεντέλη σε χειμωνιάτικο τοπίο με κρύο, αέρα και ψιχάλα, που αργότερα έγινε κανονική βροχή. Η διαδρομή σχεδιάστηκε με σκοπό την επίσκεψη τεσσάρων εξωκκλησιών.
Το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου, στη διασταύρωση Πεντέλης-Διονύσου-Νέας Μάκρης, ήταν το σημείο που έμεινε το αυτοκίνητο και ξεκίνησε η βόλτα. Από εκεί ακολουθήθηκε άσφαλτος μέχρι την πηγή Καρακαντά, όπου έγινε παράκαμψη με νότια κατεύθυνση μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Φραγκοκκλησιάς (αρχιτεκτονικής: σταυροειδής εγγεγραμμένος), στη θέση Βαγιάτι, που χρονολογείται από τον 14ο με 15ο αιώνα. Μετά την απαραίτητη στάση, έγινε γρήγορη επιστροφή στη πηγή Καρακαντά, όπου ξεκίνησε η χωμάτινη διαδρομή η οποία λόγω των προηγούμενων βροχών είχε πολύ λάσπη που σε αρκετά σημεία δυσκόλεψε το πετάλι..
Επόμενη στάση η εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων Πεντέλης και το καταφύγιο στη θέση Καμάρι. Παλαιότερα ήταν γνωστή και με τα ονόματα: Σκήτη των Ταξιαρχών ή Μονή των Φιλοσόφων ή των Τριών Ιεραρχών και κάποιοι την ταυτίζουν με τον ναό του Αγίου Μιχαήλ του Κηπουλούεζη. Χρονολογείται από το 13ο – 15ο αιώνα και είναι μονόκλιτη βασιλική με τυφλό τρούλο και νάρθηκα. Αριστερά και δεξιά από το χτιστό τέμπλο σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες σε δύο στρώματα (το εξωτερικό στρώμα του 18ου αιώνα και το εσωτερικό ακόμα παλαιότερο). Δίπλα από το ναό, κολλητά στην νότια πλευρά του υπάρχει κελί δύων δωματίων της ίδιας εποχής και στην δυτική πλευρά του υπάρχουν τα δύο καταφύγια που κατασκευάστηκαν το 1939.
Αφού τα παγούρια γέμισαν νερό από την πηγή, που βρίσκεται κάτω από τεράστιο γέρικο πλάτανο, συνεχίστηκε η διαδρομή ανηφορικά μέχρι τη θέση Πύρεζα και στη συνέχεια έντονα κατηφορικά μέσω εγκαταλελειμμένων χωματόδρομων, έχοντας εντυπωσιακή θέα προς τα ανατολικά (κόλπο Μαραθώνα).
Το τελευταίο μέρος της διαδρομής ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Πιο συγκεκριμένα από το εγκαταλελειμμένο λατομείο που βρίσκεται στα ανατολικά της ψηλής κορφής της Πεντέλης ακολουθήθηκε ένας κατεστραμμένος δρόμος / μονοπάτι που μετά από περίπου 2,5 χιλιόμετρα με 250 θετικής υψομετρικής οδήγησε σε ύψωμα που βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Τα πρώτα 300 μέτρα ήταν ουσιαστικά ένας χείμαρρος από πέτρες όπου και το περπάτημα ήταν δύσκολο (το ποδήλατο ήταν στην πλάτη), τα επόμενα 700 μέτρα επίσης δεν μπορούσαν να ποδηλατηθούν λόγω της κλίσης και τις πέτρες και το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο ήταν ένα φαρδύ μονοπάτι που τα νεροφαγώματα και οι πέτρες άλλοτε επέτρεπαν το πετάλι και άλλοτε η πεζοπορία ήταν μονόδρομος. Η θέα από το εκκλησάκι εντυπωσιακή, αν και μέσα στο σύννεφο βροχής η ορατότητα ήταν περιορισμένη. Μετά, κατάβαση από τα ίδια στο λατομείο και στο τέλος για να κλείσει ο κύκλος μέχρι τον Άγιο Πέτρο είχαν μείνει τέσσερα εύκολα ασφάλτινα χιλιόμετρα τα οποία έγιναν κάτω από έντονη βροχή.
Άγιος Πέτρος:
Παράκαμψη προς Φραγκοκκλησιά:
Φραγκοκκλησία Πεντέλης:
Επιστροφή στη πηγή Καρακαντά:
Θέα προς Υμηττό:
Η εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων Πεντέλης και το καταφύγιο στη θέση Καμάρι
Η εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων:
Το καταφύγιο της Πεντέλης:
Το εσωτερικό της εκκλησίας:
Το εσωτερικό του καταφυγίου:
Η θέα έξω από το καταφύγιο:
Η θέα προς την Αθήνα:
Η θέα προς το κόλπο του Μαραθώνα:
Το εγκαταλελειμμένο λατομείο:
Χείμαρος από πέτρες:
Ανάβαση:
Πιο ψηλά:
Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας:
Η βροχή είχε αρχίσει να ξεπλένει το ποδήλατο από τις λάσπες:
Κατάβαση με ίχνη χιονιού:
Επιστροφή στην αφετηρία και τον Άγιο Πέτρο:
Τέλος και τω Θεώ δόξα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου