Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Πεντέλη χιονισμένη.

Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση στην Πεντέλη σε χιονισμένο τοπίο μετά την επέλαση της Μήδειας.  Η διαδρομή ξεκίνησε από το Καστρί με νότιο-ανατολική πορεία ποδηλατώντας χαλαρά την περιοχή της Πολιτείας μέχρι τις παρυφές του βουνού όπου ξεκίνησε ο χωματόδρομος και η απότομη ανάβαση. Κάποια κομμάτια της ανάβασης λόγω του χιονιού και των μεγάλων κλίσεων (σε συνάρτηση με το έδαφος) δεν μπορούσαν να ποδηλατηθούν και περπατήθηκαν μέχρι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, που ήταν  η βάση του υψώματος που βρίσκεται  ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα (όχι η Ιερά Μονή, αλλά το εξωκκλήσι δίπλα στις κεραίες). Η συνέχεια απότομα κατηφορική σε πετρώδη και γεμάτο χιόνι έδαφος  μέχρι το εξωκκλήσι του Αγίου Λουκά. Μετά την απαραίτητη στάση,  έγινε παράκαμψη μέχρι τη θέση Αλούλα που βρίσκεται  το Υπαίθριο Μουσείο Μαρμάρου για μια μικρή περιήγηση στα περισσότερα επίπεδα και κτίρια, όσο επέτρεπε το χιόνι. Άμεση επιστροφή στον Άγιο Λουκά και ακολουθώντας μονοπάτι με βόρεια κατεύθυνση έγινε επίπονη κατάβαση (λόγω του χιονιού και των πολλών πεσμένων δέντρων που είχαν κλείσει το μονοπάτι) μέχρι τον Διόνυσο, περνώντας από τα εξωκκλήσια του Αγίου Νικήτα και του Προφήτη Ηλία. Τα τελευταία χιλιόμετρα για να κλείσει ο κύκλος ήταν στην αστική ζώνη των περιοχών Διονύσου – Ρέα – Εκάλης.
Στη θέση «Αλούλα» (η ονομασία αποδίδεται σε έναν παλαιό εργολάβο του λατομείου) υπήρχε ένα λατομείο (από τα πολλά της Πεντέλης) που σταμάτησε τις εργασίες του την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Το 1994 η εταιρεία που το διαχειριζόταν αποφάσισε να αποκαταστήσει το χώρο και έτσι δημιούργησε ένα χώρο αναψυχής και ταυτόχρονα ένα ανοικτό μουσείο μαρμάρου ως πρότυπο χώρο αρχιτεκτονικής λατομικής τέχνης.

Η διαδρομή

Αφήνοντας πίσω τα σπίτια και αρχίζοντας την ανάβαση:Απότομη ανάβαση:

Το κομμάτι της ανάβασης που δεν ήταν δυνατό να ποδηλατηθεί:


Απέναντι η Πάρνηθα:

Στα ψηλά το χιόνι είχε καλύψει τον δρόμο:
Η κατάβαση από το μονοπάτι:

Άγιος Λουκάς:

Θέση Αλούλα που βρίσκεται  το Υπαίθριο Μουσείο Μαρμάρου και Λατομικής Τέχνης:Επιστροφή προς τον Άγιο Λουκά:

Άγιος Νικήτας:

Προφήτης Ηλίας:


Πολλά δέντρα (και μεγάλα) από την κακοκαιρία είχαν πέσει και το μονοπάτι είχε κλείσει σε πολλά σημεία: Τέλος και τω Θεώ δόξα.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία διαδρομή φαίνεται παρά την δυσκολία στις πεταλιές - κουβάλημα στον ώμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή