Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Χαλκίδα - Κάστρο Καράμπαμπα - Παραλίμνη

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα του νομού Ευβοίας, ο πληθυσμός της αγγίζει τις 70 χιλιάδες και είναι χτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου. Η μία της πλευρά είναι στο νησί της Εύβοιας και η άλλη στην Στερεά Ελλάδα. Οι δύο πλευρές ενώνονται με δύο γέφυρες, η μία είναι η λεγόμενη παλαιά γέφυρα (ανοιγώμενη) η οποία βρίσκεται στο στενότερο σημείο του πορθμού του Ευρίπου και η άλλη είναι η νέα κρεμαστή (υψηλή γέφυρα) η οποία είναι δεύτερη μεγαλύτερη στην χώρα μετά από εκείνη του Ρίου -Αντίρριου.
Η Κάνηθος (ή Καράμπαμπα) είναι η συνοικία της Χαλκίδας που αντιστοιχεί στο ηπειρωτικό τμήμα της βοιωτικής ακτής. Το κάστρο Καράμπαμπα, οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, στο λόφο Φούρκα, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Η θέση του είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Το κάστρο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Μοροζίνι το 1688. Κατά την Ελληνική Επανάσταση, οι Έλληνες δεν μπόρεσαν, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, να καταλάβουν την Χαλκίδα η οποία παραδόθηκε αμαχητί από τους Τούρκους μόνο μετά τη συνθήκη του 1833. Η μορφή του προσεγγίζει κυρίως βενετικά πρότυπα, με στενόμακρο περίβολο, προσανατολισμένο από Ανατολή προς Δύση, με προτείχισμα στη βόρεια πλευρά, τρεις προμαχώνες και έναν μεγάλο πύργο. Το μόνο καλά σωζόμενο κτίσμα μέσα στον περίβολο είναι ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895. 
Η Παραλίμνη είναι λίμνη στο νομό Βοιωτίας και περικλείεται από τα χαμηλά όρη Πτώο στα βόρεια και Μεσσάπιο ή (Κτυπάς) στα νότια. Τροφοδοτείται με νερό από την γειτονική της λίμνη Υλίκη , μέσω διώρυγας 2,5 χιλ. και είναι κατά 33 μέτρα πιο χαμηλά από την Υλίκη. Η έκταση της λίμνης είναι 15 περίπου τ. χλμ. έχοντας μακρόστενο σχήμα με μέγιστο μήκος περίπου 8 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 1 χιλιόμετρο.

Χαλκίδα:






Το κάστρο Καράμπαμπα:












Η Παραλίμνη:







Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου