Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Λίμνη Πλαστήρα / Ταυρωπού Μέρος 1ο

Για όλες τις εποχές του χρόνου η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών και είναι βέβαιο ότι η ομορφιά της θα σας καταπλήξει.

Τα πανέμορφα καταλύματα της περιοχής θα κάνουν την διαμονή σας αξέχαστη καθώς υπάρχουν ξενοδοχεία υπερπολυτελείας με πισίνες και spa, παραδοσιακοί ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια απόλυτα ταιριαστά στο ονειρικό τοπίο της περιοχής. Όλα ανεξαιρέτως τα καταλύματα αποτελούν ιδανικό καταφύγιο, ηρεμίας και χαλάρωσης μακριά από το άγχος της πόλης.
Η λίμνη Πλαστήρα περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά καθώς και πλήθος από αξιοθέατα όπως θρησκευτικά μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια, μουσεία, το φράγμα, το βοτανικό κήπο, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, τοξωτά γεφύρια και σπήλαια καθώς και σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα που κόβουν την ανάσα. 
Η λίμνη σχηματίστηκε το 1959  με την ολοκλήρωση του φράγματος (μήκους 220μ) στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα. Αξίζει να σημειωθεί ότι  πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο (Αύγουστος 1943). Η ιδέα για την κατασκευή του φράγματος αποδόθηκε στον Νικόλαο Πλαστήρα (εξ’ ου και η ονομασία), χρηματοδότηση έγινε από χρήματα πολεμικών αποζημιώσεων της Ιταλίας και η κατασκευή ανατέθηκε σε γαλλική εταιρεία. Είναι από τις σπάνιες φορές που μια ανθρώπινη παρέμβαση κατάφερε να παντρέψει αρμονικά το τεχνητό με το φυσικό στοιχείο.
Οι επιλογές δραστηριοτήτων και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους περιλαμβάνουν ποδήλατα βουνού αλλά και νερού, κανό και καγιάκ, τοξοβολία, ιππασία, ορειβασία, ακόμα και κολύμπι.

Επισκέψεις στην περιοχή έχουν γίνει αρκετές για διάφορους λόγους (για ηρεμία ή για δραστηριότητες). Το φωτογραφικό υλικό είναι κυρίως από επισκέψεις κατά τα έτη: 1999, 2002 και 2006

Καροπλέσι: είναι ένα όμορφο και ήσυχο χωριουδάκι στα νότια του φράγματος (περίπου 12 κμ) το οποίο διαθέτει δασικό χωριό (ξύλινα σπιτάκια των 2-4 ατόμων):







Στα βόρεια της λίμνης υπήρχε η δυνατότητα να γίνει βόλτα με άλογα. Μοναδικές εικόνες των αλόγων με φόντο τη λίμνη και τον ορεινό όγκο των Βόρειων Αγράφων. 



Το μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής:


Το φράγμα:


Η λίμνη:















συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου