Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ακροκόρινθος - Ποσειδωνία - Λίμνη Βουλιαγμένης - Λουτράκι

Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και πραγματοποιήθηκε μια μονοήμερη εξόρμηση για να χαρούμε τα χρώματα, τις μυρωδιές καθώς και τον γαλανό ουρανό με τα συννεφάκια του.. Ο προορισμός ήταν το κάστρο της Ακροκορίνθου, η βυθιζόμενη γέφυρα της Κορίνθου στην Ποσειδωνία, η λίμνη της Βουλιαγμένης  και το Λουτράκι.
Λίγη ιστορία:
Το κάστρο του Ακροκορίνθου, το μεγαλύτερο του Μοριά, βρίσκεται σε ένα βράχο ύψους 575 μέτρων, λειτούργησε από την αρχαιότητα, και στους πρόποδες του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος. Αποτελεί τυπικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, με κατασκευαστικές λεπτομέρειες και διακοσμητικά στοιχεία όλων των χρόνων της ιστορίας του. Τα τείχη ακολουθούν τη φυσική γραμμή του βράχου, είναι χτισμένα σε τρεις αμυντικές σειρές και ενισχύονται με πύργους προμαχώνες, επάλξεις διάτρητες με πολεμίστρες και κανονιοθυρίδες. Μπροστά από την πρώτη  πύλη υπήρχε τάφρος με ξύλινη κινητή γέφυρα. Η πρώτη οχύρωση του Ακροκορίνθου χρονολογείται στα τέλη 7ου-6ου π.Χ. αι., όταν η Κόρινθος γνώρισε την πρώτη μεγάλη ακμή, η δεύτερη πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα (44 π.Χ.) μετά την καταστροφή από τον Λ. Μόμμιο (146 π.Χ.) και η τρίτη το 1687 όταν οι Ενετοί κατέλαβαν το Κάστρο και ολοκληρώθηκαν το 1711. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται πλήθος ερειπίων όπως: ο Αγ. Δημήτριος, τρίκλιτη ενετική βασιλική, τζαμιά με μιναρέ, κρήνες, υπόγεια βυζαντινή δεξαμενή με πεσσούς και καμάρες από πλίνθους, πηγή Άνω Πειρήνης με δύο υπόγειους θολοσκεπείς χώρους, ναός της Αφροδίτης 5ου -4ου π.Χ. αι. Αξιοσημείωτη είναι η θέα που απλώνεται στα πόδια προς τον Κορινθιακό, το χιονισμένο Χελμό, τον χιονισμένο Παρνασσό και το οροπέδιο προς τη δυτική πλευρά..


Στο βάθος ο Χελμός:Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου:Στο βάθος ο Χελμός:
Ο Κορινθιακός και στο βάθος ο Παρνασσός:

Ο Κορινθιακός και στο βάθος ο Παρνασσός:Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου:
Πάνω από τη διώρυγα της Κορίνθου περνούν μια σιδηροδρομική και τρεις οδικές γέφυρες, ενώ στις άκρες της έχουν κατασκευαστεί δύο μικρά λιμάνια, η Ισθμία και η Ποσειδωνία, στα οποία σήμερα υπάρχουν δύο υπερσύγχρονες βυθιζόμενες γέφυρες. Παρακάτω φαίνεται η βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας:


Και το κανάλι (στο βάθος φαίνεται η γέφυρα του τρένου):
 

Η πλαζ στη λίμνη της Βουλιαγμένης:


Τέλος οι "καταρράκτες" στο Λουτράκι:


Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου