Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Γραμμένη Οξυά 1η μέρα


Το χωριό Γραμμένη Οξυά και το χωριό Λεύκα βρίσκονται στο βορειότερο μέρος του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η διάσχιση της κορυφογραμμής στην αρχή είναι πάνω στην γραμμή που  χωρίζει τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας και στην συνέχεια στους νομούς Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Γενικά η όλη περιοχή βρίσκεται ανάμεσα σε 4 νομούς, στην Αιτωλοακαρνανία, την Φωκίδα, την Ευρυτανία, και τη Φθιώτιδα.

Η περιοχή ήταν πάντα στα σχέδια μας για επίσκεψη, αλλά η «δύσκολη» που σημαίνει πολύωρη πρόσβαση ήταν παράγοντας για αναβολή. Με εκκίνηση από Αθήνα οι πιθανές προσβάσεις ήταν από βόρεια μέσω Λαμία, Μακρακώμη, Κανάλια, Γαρδίκι και τέλος Γραμμένη Οξυά. Αυτή είναι η πιο γρήγορη πρόσβαση αλλά από Γαρδίκι μέχρι Γραμμένη τα 20 περίπου χιλιόμετρα με χωματόδρομο (αυτή χρησιμοποιήσαμε). Η άλλη πρόσβαση ήταν από το νότο μέσω Κροκύλι (από Άμφισσα ή από Ναύπακτο) και Αρτοτίνας. Τελευταία πρόσβαση είναι από Αθανάσιο Διάκο – Αρτοτίνα με 30 χιλιόμετρα χωματόδρομου που σκοτώνει και τα θηριώδη τζιπ..

Η περιοχή που είδαμε εμείς είχε δύο πρόσωπα. Το μεγαλύτερο μέρος να είναι συνέχεια δασωμένο με έλατα, οξυές, πλατάνια (και τα υπόλοιπα που δεν αναγνωρίζω) και  ανεβαίνοντας πάνω από το καταφύγιο αλπικά λιβάδια με το μάτι να πηγαίνει όσο μακριά μπορεί…

Η διαμονή και η βάση μας ήταν το χωριό Λεύκα που βρίσκεται δυτικά της Γραμμένης Οξυάς, λόγω του ότι η Γραμμένη Οξυά δεν διαθέτει κατάλυμα. Το καταφύγιο από ότι μάθαμε από τους ντόπιους το αγόρασε ο Κλαουδάτος και είναι μόνιμα κλειστό (κρίμα γιατί απ’ έξω φαίνεται μεγάλο και σε καλή κατάσταση).



ΗΜΕΡΑ 1η
Ποδηλατική διαδρομή σε δασικούς και άσφαλτο με εκκίνηση από Λεύκα και φορά αντίθετη με αυτή των ρολογιών. Περιλάμβανε δύο διασχίσεις του ποταμού Εύηνου.

Παρακάτω οι φωτογραφίες:

Εκκίνηση με κατηφόρα μέχρι να βρούμε το ποτάμι:







Εύηνος:




Ανάβαση μέχρι να φτάσουμε στο χωριό Κυδωνιά
 

 

Το δασός πυκνό και απολαυστικό:



Κοιτάζοντας προς τα πίσω την κατάβαση που κάναμε, ο δρόμος φαίνεται σε τρία σημεία (βελάκια)



Θέα νοτιοανατολικά προς Βαρδούσια:



Μια μικρή ασφάλτινη παράκαμψη προς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής για να δούμε την θέα προς τα δυτικά. Υπήρχε και τριγωνομετρικό!







Επιστροφή ξανά στον δασικό και στο δάσος:




Η συνέχεια του δρόμου:



Λιβαδόρεμα:



Εύηνος:




Ο Εύηνος, η γέφυρα, με θέα τα Βαρδούσια:




Φτάνοντας στην βάση μας στο χωριό Λεύκα:
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου