Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Γεράνεια: Λουτράκι - Παναγία Πράθι - Πίσια

Πρόσφατη μονοήμερη ποδηλατική εξόρμηση στα Γεράνεια. Νωρίς το πρωί ξεκίνησε η ανάβαση από το Λουτράκι προς τον πυρήνα των Γερανείων και την Παναγία του Πράθι. Μετά από σύντομη στάση, η διαδρομή συνεχίστηκε με βόρειο-δυτική πορεία μέχρι τη θέση Τζαραβή με το χαρακτηριστικό παγκάκι και την εντυπωσιακή θέα προς τον Κορινθιακό, τις Αλκυονίδες και τον Ελικώνα. Μέχρι εκεί όλη η διαδρομή ήταν μέσα σε δάσος από πεύκα, λόγω του ότι αυτό το κομμάτι του βουνού δεν έχει πληγεί από τις φωτιές της  βόρειο-ανατολικής πλευράς, ούτε από την φωτιά του Σχίνου. Στη συνέχεια η διαδρομή ακολούθησε δυτική πορεία μέχρι τα Πίσια αφού πρώτα έγινε μια μικρή παράκαμψη μέχρι την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Το υπόλοιπο της διαδρομής ήταν κατηφορικό περνώντας κοντά από τα μοναστήρια της περιοχής  (Οσίου Παταπίου και Προφήτη Ηλία) και θαυμάζοντας τη θέα προς Λουτράκι και Κόρινθο.

Τα Γεράνεια Όρη ήταν κατάφυτα από πεύκα, σχετικά απόκρημνα, βραχώδη, με απότομες πλαγιές και μεγάλες χαράδρες, γνωστά από την αρχαιότητα που εκτείνονται δυτικά του Όρους Πατέρα, βόρεια του Λουτρακίου και καταλήγουν στο Ακρωτήριο των Ολμιών στον Κορινθιακό κόλπο. Η θέα από τις κορυφές του είναι εκπληκτική προς Αττική, Μέγαρα, Σαρωνικό και Κορινθιακό. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Μακρυπλάγι στα 1.369 μέτρα όπου και υπάρχει πύργος επικοινωνιών του ΟΤΕ.

Η Παναγία Φανερωμένη βρίσκεται σε ένα μεγάλο λιβάδι. Δίπλα της βρίσκεται μικρό οίκημα καθώς και μια κρήνη (χωρίς νερό).

Η Παναγία του Πράθι βρίσκεται στο δάσος των Γερανείων και είναι από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής, ενώ παλαιότερα ήταν επίκεντρο κοινοβιακής μονής με δράση μέχρι το 1821. Σήμερα σώζεται μόνο ο ναός που κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέα μνημείο με αγιογραφίες χρονολογούμενες από το 1466, ενώ υπάρχουν ελάχιστα ερείπια των κελιών και των αποθηκών. Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική θολωτή με λαξευτούς κυβόλιθους. Βόρεια υπάρχει νέα εκκλησία, μεγαλύτερη, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Οι αγιογραφίες της χρονολογούνται από το 1983.

Το αρχείο της διαδρομής




Παναγία του Πράθι:











Συνέχεια στο δρόμο:

Κοιτώντας πίσω:

Η κορυφή των Γερανείων με τον χαρακτηριστικό τηλεπικοινωνιακό πύργο

Η λίγη δασωμένη (πια) πλευρά του βουνού:

Πλησιάζοντας τα καμμένα:






Θέα προς Σχίνο και ακρωτήρι "Νησί":

Θέα προς Στραβά και Πετρίνα:

Αλκυονίδες:

Καμμένα από την τελευταία φωτιά του Σχίνου:









Παναγία Φανερωμένη:




Άγιος Αθανάσιος:


Πίσια:


Άγιος Γεώργιος:


Περαχώρα:

Λίμνη Βουλιαγμένης / Ηραίου:


Κορινθιακός:

Λουτράκι:

Ι. Μονή Προφήτη Ηλία:


Λουτράκι:



Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου