Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Οινόη - Κιθαιρώνας - Πόρτο Γερμενό

Πρόσφατη ποδηλατική εξερεύνηση στη δυτική Αττική, ξεκινώντας από την Οινόη. Στην αρχή, περάσαμε από λίγο άσφαλτο μέχρι να «πιάσουμε» ένα χωματόδρομο μεταξύ των ορεινών όγκων του "Μακρόν Όρος" και του "Κιθαιρώνα". Το λυπηρό ήταν ότι το τοπίο ήταν καμμένο από την φωτιά του Αυγούστου 2021. Το χιόνι έκανε την εμφάνισή του σχεδόν από την αρχή και καθώς ανεβαίναμε σε υψόμετρο, ενισχυόταν. Μετά από περίπου 11,5 χιλιόμετρα, βγήκαμε στον κεντρικό δρόμο και με έντονη κλίση διασχίσαμε τον οικισμό του Αγίου Νεκταρίου μέχρι τη διασταύρωση με τον δρόμο που οδηγεί στην κορυφή του Κιθαιρώνα. Εκείνη τη στιγμή, όμως, συνειδητοποιήσαμε ότι ο δρόμος προς τα "πάνω" δεν είχε καθαριστεί και το παχύ στρώμα χιονιού έκανε αδύνατη την ανάβαση. Αποφασίσαμε έτσι να αλλάξουμε το πρόγραμμα και να κατευθυνθούμε προς το Πόρτο Γερμενό. Μετά από περίπου 16 χιλιόμετρα, απολαμβάναμε την ησυχία της παραλίας στο Πόρτο Γερμενό. Κάναμε μια στάση στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγοσθένων και, μετά από μια σύντομη εξερεύνηση του κόλπου, ξεκινήσαμε το δρόμο της επιστροφής, πρώτα σε άσφαλτο και στη συνέχεια στο χωματόδρομο που είχαμε ακολουθήσει στην αρχή της διαδρομής. Συνολικά, διανύσαμε 55 χιλιόμετρα, συνδυάζοντας τον κόσμο του χιονιού με την ομορφιά της παραλίας.
Συμπέρασμα: σχεδιάζεις διαδρομής για κορυφή για θέα και χιόνι, δεν «βγαίνει» και πηγαίνεις παραλία όπου μετανιώνεις που δεν έχεις μαγιό.. Αυτά μόνο στην Ελλάδα.

Τα Αιγόσθενα ήταν αρχαία πόλη των Μεγαρέων, που λόγω της στρατηγικής τους θέσης τον 4ο αιώνα έγιναν μεγάλα οχυρωματικά έργα με την βοήθεια των Αθηναίων για να αντιμετωπίσουν τους Βοιωτείς. Στην κορυφή του λόφου υπήρχε η ακρόπολη με οκτώ πύργους (από την οποία σώζεται η ανατολική πλευρά) και συνδεόταν με το λιμάνι με μακρά τείχη (από τα οποία μόνο η βόρεια πλευρά είναι σήμερα ορατή).

Ο ορεινός όγκος του Κιθαιρώνα βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Πατέρα, Γεράνεια και Πάρνηθα, είναι πευκόφυτος και έχει δύο κορυφές στα 1407 (Προφήτης Ηλίας) και στα 1358. Από την κορυφή μπορεί κανείς να θαυμάσει προς τα Βόρεια την θέα προς τον κάμπο με τα χωριά Πλαταιές και Ερυθρές, και προς τα νότια την παραλία του Πόρτο Γερμενό.

Το αρχείο της διαδρομής 

Οι κορυφές του Κιθαιρώνα από μακριά:


Διαδρομή ανάμεσα στα καμμένα του Μακρόν όρους:












Άγιος Γεώργιος:

Οικισμός Αγίου Νεκταρίου:


Πόρτο Γερμενό:

Αρχαιολογικός χώρος Αιγοσθένων:

Στην άκρη το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού:

Πόρτο Γερμενό:






Άγιος Νικόλαος:

Αρχαιολογικός χώρος Αιγοσθένων:









Άγιος Γεώργιος:











Άγιος Βασίλειος:








Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου