Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Άργος - Μάνεσης - Καραθώνα - Ναύπλιο - Άργος (1ο μέρος)

Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση σε φθινοπωρινό τοπίο (συννεφιασμένος ουρανός, λίγες ψιχάλες και μπόλικος αέρας) στην Αργολίδα με εκκίνηση το Άργος. Στην αρχή έγινε επίσκεψη στους δύο λόφους στα δυτικά/βόρειο-δυτικά της πόλης: στο λόφο Λάρισα με το ομώνυμο σωζόμενο κάστρο και στο λόφο Ασπίδας με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Μετά ακολουθώντας δυτική κατεύθυνση σε επίπεδους έρημους επαρχιακούς ή χωματόδρομους, ανάμεσα σε πορτοκαλεώνες έφτασα στο ύψωμα που βρίσκεται δίπλα στο χωριό Μάνεση. Στη συνέχεια με νότια πορεία περνώντας από τα χωριά Μάνεσης, Δένδρα , Παναρίτη, Άγιο Ανδριανό και Άρια έφτασα στην παραλία της Καραθώνας όπου βρίσκονται τρία εκκλησάκια: η Παναγία Κατακεκρυμμένη (χτισμένη μέσα σε βράχο), των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο νοτιοδυτικό άκρο της παραλίας και τέλος μέσω μονοπατιού, του Αγίου Νικολάου. Τα επόμενα 5 χιλιόμετρα μέχρι το κέντρο του  Ναυπλίου ήταν μέσω απολαυστικού πεζοπορικού παραλιακού μονοπατιού/δασικού. Ο κύκλος των 72 χιλιομέτρων έκλεισε στο Άργος μέσω της Νέας Κίου.

Το Κάστρο Λάρισα είναι η αρχαία και μεσαιωνική ακρόπολη του Άργους. Η ιστορία του ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους, υπάρχουν ίχνη μυκηναϊκής οχύρωσης (13ος αιώνας π.Χ.), υπάρχουν αναφορές για επισκευές και επέκτασης από τους Αργείους τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ., τον 10ο αιώνα μ.Χ. κτίζεται μεσαιωνικό κάστρο από τους Βυζαντινούς και τον 13ο αιώνα οι Φράγκοι το ανακατασκευάζουν και του δίνουν τη σημερινή μορφή.

Η Παναγία Κατακεκρυμμένη Καραθώνας: Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα ασκηταριά της περιοχής και μέσα στη σχισμή ενός βράχου είναι χτισμένη η Παναγία Κατακεκρυμμένη με θέα την παραλία της Καραθώνας. Παράθυρα δεν υπάρχουν και νερά τρέχουν από τις ρωγμές των βράχων ακόμα και στο εσωτερικό. Μπαίνοντας από την πόρτα, μετά τα ανηφορικά σκαλιά, υπάρχει μικρό προαύλιο με το καμπαναριό, στην συνέχεια μικρός δεξιός χώρος με το μανουάλι και ανεβαίνοντας μερικά σκαλιά ακόμα προς τα δεξιά υπάρχει ο κυρίως ναός.

Εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης: Στο νότιο άκρο της παραλίας της Καραθώνας βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης χτισμένο από το 1875.

Εκκλησία Αγίου Νικολάου του κρασόκτισου: Στο νότιο άκρο της παραλίας της Καραθώνας μετά την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (χτισμένη το 1875) και τον κυματοθραύστη που προστατεύει το μικρό λιμανάκι, ξεκινάει ένα παραλιακό μονοπάτι 500 περίπου μέτρων όπου καταλήγει στο πανέμορφο, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου πάνω σε βράχο και περιτριγυρισμένο από θάλασσα. Σύμφωνα με την ιστορία, το εκκλησάκι χτίστηκε κατά την Α’ Ενετοκρατία από καπετάνιο που μετέφερε κρασί, που έπεσε σε κακοκαιρία και έκανε τάμα να φτιάξει μια εκκλησία στο σημείο εκείνο αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιήθηκε αντί για νερό, κρασί!

Παραλία Καραθώνας: Σε κοντινή απόσταση από το Ναύπλιο με το αυτοκίνητο, ή ακόμα πιο κοντά με τα πόδια μέσω συμπαθητικού παραλιακού δρομίσκου, βρίσκεται η παραλία της Καραθώνας. Αποτελεί ιδανικό προορισμό λόγω του ότι είναι μεγάλη, ευρύχωρη, ρηχή, με άνετο πάρκινγκ, με γαλάζια σημαία, και γεμάτη με Φοινικόδεντρα, Αρμυρίκια και Ευκάλυπτους. Τέλος, στο νοτιοδυτικό άκρο της υπάρχει το Ποντικονήσι που μπορείς να φτάσεις κολυμπώντας για να το εξερευνήσεις

Το αρχείο της διαδρομής: 

Αρχαίο Θέατρο:


Ανάβαση στο λόφο Λάρισα:

Μονή Γεννήσεως Χριστού:

Κάστρο Λάρισα:



Το Άργος από ψηλά:

Στο βάθος το Ναύπλιο:

















Μονή Γεννήσεως Χριστού:

Μονή Γεννήσεως Χριστού:







Παναγία Κατακεκρυμμένη:

Λόφος Ασπίδας:

Προφήτης Ηλίας:


Προφήτης Ηλίας:

Άργος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος:

Άργος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος:

Άργος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος:

Άργος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος:

Άργος, Αγία Αικατερίνη:





Προφήτης Ηλίας:

Θέα από τον Προφήτη Ηλία:


Προφήτης Ηλίας:


Μάνεσης, Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη:

Δενδρά:

Παναρίτης, Γενέσιο Θεοτόκου:

Παναρίτης:

Άγιος Ανδριανός, Άγιος Νικόλαος:



 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου