Πρόσφατη εξόρμηση στην βόρεια Κυνουρία της Αρκαδίας και στον ανατολικό Πάρνωνα όπου συνδύασε ποδήλατο και πεζοπορία. Το πρώτο μέρος της διαδρομής ήταν ποδηλατικό ξεκινώντας από το χωριό του Πραστού, με χωμάτινη κατηφόρα στην αρχή και έντονα ασφάλτινη ανηφόρα στη συνέχεια, μέχρι την Καστάνιτσα και πιο συγκεκριμένα την αρχή του μονοπατιού που διασχίζει το φαράγγι της Μαζιάς. Εκεί ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της διαδρομής, καθώς παρκάραμε τα ποδήλατα, πήραμε τα μπατόν, η παρέα μεγάλωσε και αρχίσαμε να πεζοπορούμε στο μονοπάτι. Τα πρώτα 1,8χλμ ήταν κατηφορικά (-331μέτρα), στη συνέχεια ήταν μέσα στο ρέμα, το οποίο δεν είχε καθόλου νερό και τα τελευταία 1,6 χλμ ήταν ανηφορικά (+130μέτρα) μέχρι τον Πραστό. Συνολικά το μονοπάτι ήταν πανέμορφο με όλη την κατάβαση σε δασωμένο τοπίο από μηλόκεδρους, έλατα και μαυρόπευκα και την ανάβαση σε θαμνώδες τοπίο με σκόρπια δέντρα και με εντυπωσιακή θέα προς τα βόρεια.
Ο Πάρνωνας, ορίζοντας τα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, φημίζεται ιδιαίτερα για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του, που τον καθιστά μία από τις σημαντικότερες οικολογικές ζώνες στην Ελλάδα. Καλύπτεται σε σημαντικό ποσοστό από δάση, που αποτελούνται κυρίως από πλατάνια, καστανιές, μαυρόπευκα, έλατα Κεφαλληνίας, μηλόκεδρους, δρύες και χαρουπιές. Είναι διάσπαρτος με παραδοσιακά χωριά και σηματοδοτημένα μονοπάτια.
Η Καστάνιτσα είναι ορεινό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 840 μέτρων. Ιδρύθηκε από τους Τσάκωνες στα τέλη του 6ου αιώνα και αναφέρεται για πρώτη φορά σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β’ Παλαιολόγου το 1293. Λόγω της στρατηγικής του θέσης διέθετε κάστρο/πύργο στο ψηλότερό του σημείο και στην επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι αντιστάθηκαν σθεναρά στα στρατεύματα του Ιμπραήμ στις 27-7-1826. Σήμερα έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, με πετρόχτιστα σπίτια λευκά σπίτια με τις γκρι σκεπές τους από σχιστόλιθο Μαλεβού, με πλακόστρωτους δρόμους και ανακαινισμένη πλατεία δίπλα από τον πολιούχο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και με τα ερείπια του πύργου να δεσπόζουν στο ψηλότερο σημείο.
Ο Πραστός βρίσκεται σε απόσταση 13,5 χιλιομέτρων από την Καστάνιτσα, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 650 μέτρων και ανάμεσα τους βρίσκεται το ρέμα της Μαζιάς. Το χωριό αναφέρεται σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρονικου Β’ Παλαιολόγου το 1293 / 1314 με την ονομασία Προάστειον, αργότερα έγινε η έδρα της επισκοπής Ρέοντος & Πραστού με αποτέλεσμα να γίνει το μεγαλύτερο Τσακωνοχώρι (ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς) με καθομιλουμένη την τσακώνικη διάλεκτο. Τον 18ο και 19ο αιώνα το χωριό γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση σε πλούτο και εμπόριο, ενώ αξιοσημείωτη είναι η προσφορά στην επανάσταση του 1821. Στο χωριό δεσπόζουν αρχοντικά σπίτια και ανακαινισμένα πυργόσπιτα, κατασκευασμένα τον 18ο και τον 19ο αιώνα, καθώς και παλιές και αξιόλογες εκκλησίες όπως η κατεστραμμένη Παναγία του 1762 (η «τότε» μητρόπολη), οι Ταξιάρχες , ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Δημήτριος του 17ου αιώνα και ο Άγιος Αθανάσιος του 16ου αιώνα.
Το αρχείο της ποδηλατικής διαδρομής
Το αρχείο της πεζοπορικής διαδρομής
Πραστός:
Αρχή της ανάβασης:
Η Καστάνιτσα από μακριά:
Η χωμάτινη κατάβαση:
Πλησιάζοντας:
Η Καστάνιτσα:
Τέλος και τω Θεώ δόξα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου