Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Δίρφη, φαράγγι Αγάλης (ποδηλατική)

Μονοήμερη εξόρμηση στην περιοχή της Δίρφης. Ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε μια κυκλική ποδηλατική διαδρομή και στην συνέχεια ανάβαση στην κορυφή από το κλασικό μονοπάτι. Ο καιρός όμως δεν ήταν πιστός στις προγνώσεις και έτσι ο έντονος αέρας και η χαμηλή νέφωση που επικρατούσαν στα ψηλά (άνω των 800μ) δεν επέτρεψε την ανάβαση στην κορυφή.

Η ποδηλατική διαδρομή επιλέχτηκε λόγω του Φαραγγιού της Αγάλης. Το όμορφο αυτό φαράγγι βρίσκεται στα δυτικά της Δίρφης, ξεκινάει από το χωριό του Αγίου Αθανασίου και αφού διασχίσει γκρεμούς, σάρες, μικρούς χείμαρρους, παραποτάμια δάση, και μικρά λιβάδια, χωρίζει προς τρεις κατευθύνσεις: μία προς τα βόρεια που βγαίνει σε άσφαλτο σε ξύλινο σπιτάκι με πηγή, μία προς τα ανατολικά και ανεβαίνει στην κορυφή της Δίρφης  και μια προς τα νότια που οδηγεί στο χωριό Λούτσα. Το όνομα «Αγάλη», μάλλον προέρχεται από το «αγάλι» καθώς στα πολλά στενά και ανηφορικά σημεία, οι πεζοπόροι είναι υποχρεωμένοι να πορεύονται αργά.

Το ποδήλατο ξεκίνησε από τον Άγιο Αθανάσιο με βόρεια πορεία ανεβαίνοντας σε άσφαλτο συνεχώς από τα 200 μέχρι τα 975 μέτρα. Μετά τα 800 μέτρα σε υψόμετρο, το σύννεφο είχε σκεπάσει τελείως το βουνό, με έντονη την αίσθηση του κρύου (καμία σχέση με την πρόγνωση καθαρού ουρανού με 22 βαθμούς..) μέχρι το ξύλινο σπιτάκι όπου ξεκινούσε το μονοπάτι. Το καλο-σηματοδοτημένο, πλακόστρωτο σε πολλά σημεία, μονοπάτι ακολουθήθηκε άλλες φορές πάνω στο ποδήλατο και άλλες περπατώντας και κουβαλώντας για περίπου 1,5 χιλιόμετρο με νότια κατεύθυνση μέχρι να βρεθεί αγροτικός δρόμος. Στη συνέχεια έγινε μια μικρή παράκαμψη για την πηγή Κράτια με τα τεράστια πλατάνια. Για να κλείσει ο κύκλος κατά την δυτική κατεύθυνση ακολουθήθηκε κατεστραμμένος χωματόδρομος στο πλάι (και αρκετές φορές και μέσα) του ρέματος «Καστανάς», ο οποίος ήταν σκεπασμένος κυριολεκτικά από τα πεσμένα φύλλα των πλατάνων. Η όλη διαδρομή ήταν 28 χιλιόμετρα με περίπου 1000 θετική υψομετρική.


Ο Άγιος Αθανάσιος:








Η αρχή του μονοπατιού:









Η πηγή Κράτια:






Ο κατεστραμένος χωματόδρομος:




Η εκκλησία του χωριού:





Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου