Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πρέσπες

Η περιοχή των Πρεσπών περιλαμβάνει τα ελληνικά τμήματα των λιμνών Μικρής Πρέσπας και Μεγάλης Πρέσπας – «υγρά σύνορα» της Ελλάδας, των Σκοπίων και της Αλβανίας – και τις εκτάσεις γύρω από αυτές.
Οι δυο λίμνες – από τις αρχαιότερες της Ευρώπης, με μοναδική βιοποικιλότητα – χωρίζονται από μια στενή λουρίδα προσχώσεων, που έχει δημιουργηθεί από το ρέμα του Αγίου Γερμανού. Στο βόρειο τμήμα της Μικρής Πρέσπας – αβαθής, με βαλτώδεις όχθες – βρίσκονται δύο νησάκια, το Bιδρονήσι και ο Άγιος Αχίλλειος (τα τελευταία χρόνια, πλωτή γέφυρα το συνδέει με την απέναντι όχθη).

Ο παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Mεγάλης Πρέσπας, με αξιόλογα δείγματα λιθόκτιστης και πλινθόκτιστης μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Σημαντικότερο αξιοθέατο στους Ψαράδες είναι η εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου, 19ου αιώνα.

Από τις εκκλησίες που σώζονται στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του Αγίου Aχιλλείου, στη βάση ενός μικρού λόφου. Το εντυπωσιακό αυτό μνημείο, ερειπωμένο σήμερα, ιδρύθηκε από το βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ στο διάστημα 986-990. Υπήρξε αρχικά καθεδρικός ναός του κράτους του Σαμουήλ και στη συνέχεια, έως τα μέσα του 15ου αιώνα, επισκοπικός ναός της ομώνυμης περιοχής. Στη βασιλική του Αγίου Aχιλλείου, όπως και σε άλλες εκκλησίες του νησιού, ενσωματώθηκε οικοδομικό υλικό από κτίσματα αρχαίας πόλης.

Ιδανική εποχή να τις επισκεφτείς είναι φυσικά η άνοιξη, όπου απολαμβάνεις εκτός από το τοπίο, τα χιλιάδες πουλιά που μαζεύονται στις όχθες. Από τα γύρω χωριά ξεχωρίζει ο Άγιος Γερμανός στα 1150μ.υψομετρο με καταπληκτική θέα στις λίμνες.
Επιβεβλημένη είναι μια βόλτα με βάρκα στη μεγάλη Πρέσπα όπου εκεί θα δείτε τα πολλά ασκηταρια στις όχθες τα της, μερικά βρίσκονται ψηλά & η θέα από εκεί δεν ξεχνιέται.

Το φωτογραφικό υλικό είναι από δύο επισκέψεις το 1999 και το 2000.














Μικρή και μεγάλη Πρέσπα:


Ψαράδες:













Νησάκι Αγίου Αχιλλείου:











Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου