Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Μουρίκι - Μονή Σαγματά - λίμνη Υλίκη (ποδηλατική)

Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση στην περιοχή της Βοιωτίας. Εκκίνηση από το Μουρίκι, ζέσταμα στις ισιάδες του κάμπου μέχρι το Ύπατο, δυνατή χωμάτινη ανάβαση του όρος Ύπατου, επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Σαγματά, γρήγορη κατάβαση στο κάμπο και μικρή βόλτα στη λίμνη Υλίκη, όπου λόγω της υψηλής στάθμης του νερού, δεν πραγματοποιήθηκε ότι είχε σχεδιαστεί.

Η ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Σαγματά, ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 747 μέτρων στην κορυφή του όρους Ύπατο με μαγευτική θέα προς τον Βοιωτικό κάμπο και τις λίμνες, σε μικρή απόσταση ανατολικά από τη Θήβα (περίπου 12 χιλιομέτρων). Η προσωνυμία οφείλεται, είτε στη μορφολογία του βουνού, που θυμίζει σάγμα (σαμάρι) ή στο γεγονός ότι στη Μονή κατασκευάζονταν σαμάρια. Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στον 12 ο αιώνα από τον όσιο Κλήμη όπου μόνασε σε ασκηταριό σε μικρή απόσταση (προσβάσιμο μέσω μονοπατιού), με την χορηγία χρυσόβουλου (δώρων και προνομίων) από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό το 1106. Στο κέντρο της Ιεράς Μονής υψώνεται το καθολικό, χτισμένο τον 12ο αιώνα,  που είναι αφιερωμένο στη μεταμόρφωση του Σωτήρος, σε ρυθμό σταυροειδή εγγεγραμμένο μετά τρούλου και στη δυτική του πλευρά υπάρχει λιτή (ευρύχωρος νάρθηκας), εξω-νάρθηκας και από πάνω καμπαναριό. Γύρω από το καθολικό υπάρχουν κτίρια που στεγάζουν την τράπεζα, κελιά, αρχονταρίκια, παρεκκλήσια και άλλους βοηθητικούς χώρους. Στη μονή υπάρχουν παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Όσιο Κλήμη τον Αθηναίο (μέσα υπάρχει ο τάφος του), στον Άγιο Λουκά τον Ιατρό και στον Άγιο Νικόλαο.


Η διαδρομήΤο χωριό Ύπατο καθώς και το όρος Ύπατο:
Ανεβαίνοντας:Κοιτώντας λίγο προς τα πίσω:


Θέα προς λίμνη Υλίκη:


Συνέχεια της ανηφόρας:Θέα προς λίμνη Υλίκη:Θέα προς Παραλίμνια λίμνη:Ασκηταριό του Αγίου Κλήμεντος:Χωριό Ύπατο από ψηλά:


Το μονοπάτι από την Μονή στο ασκηταριό:


 


Παρεκκλήσιο Αγίου Κλήμεντος:


Εσωτερικό Μονής Σαγματά:Χώρος αναψυχής γύρω από την Μονή:
Τελευταίες εικόνες από ψηλά και γρήγορη κατάβαση:Ύπατο:


Λίμνη Υλίκη:
Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου