Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Όρος Αιγάλεω (ποδηλατική)

Πρόσφατη βόλτα στο όρος Αιγάλεω, που πραγματοποιήθηκε με ξενάγηση από ντόπιο ποδηλάτη που γνωρίζει καλά την περιοχή. Στο συγκεκριμένο βουνό δεν είχα ξαναπάει και οι εντυπώσεις είναι οι καλύτερες. Το βουνό διαθέτει σχετικά ήπιες κλίσεις, αρκετά μονοπάτια για όλους (με ποικιλία βαθμού δυσκολίας), σπήλαιο με ιστορία, η μία πλευρά είναι δασωμένη με πεύκα και πολύ θέα, και άλλα πολλά που δεν πρόλαβα να δω σε 3:30 ώρες…

Η διαδρομή:


Το σπήλαιο Σχιστού βρίσκεται στις νοτιοδυτικές παρυφές του όρους Αιγάλεω, πάνω από το σύγχρονο νεκροταφείο του Σχιστού. Αποτελείται από μια ευρύχωρη κύρια αίθουσα και από έναν υπόγειο στενό χαμηλό χώρο που έχει σχηματισθεί μετά από κατάπτωση ογκολίθων. Η μεγάλη αίθουσα παρείχε άφθονα ίχνη χρήσης προϊστορικών περιόδων από το τέλος της 11ης μέχρι και τις αρχές της 7ης χιλιετίας π.Χ. με ευρήματα που περιλαμβάνουν λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, οστέινα αντικείμενα, οστά ζώων και φυτικά κατάλοιπα, όλα σημαντικά για την κατανόηση της μετάβασης στο νεολιθικό παραγωγικό στάδιο στο Αιγαίο. Η ανασκαφή στον υπόγειο θάλαμο έφερε στο φως ευρήματα της ύστερης Αρχαϊκής, Κλασικής και πρώιμης Ελληνιστικής Εποχής (κεραμική, ειδώλια, οστά ζώων) από τα οποία συνάγεται ότι το σπήλαιο αποτέλεσε σημαντικό χώρο λατρείας κατά τις περιόδους αυτές.
Θέα προς τον Πειραιά (και το λιμάνι):Θέα προς τα δυτικά  (Υμηττός και παραλία):
Νεκροταφείο Σχιστού:


Θέα προς βορειοδυτικά (Σκαραμαγκάς, Ναυπηγία Σκαραμαγκά, τα φημισμένα υποβρύχια):

Η νύκτα μας έπιασε στο βουνό αλλά η θέα δεν μπορεί να αποτυπωθεί:


Τέλος και τω Θεώ δόξα.

6 σχόλια:

 1. Δημήτρη πήγες εκεί που μένει η μαμά μου. Τί ωραία!!! Δεν ήξερα τόσα για την περιοχή. Θα πάρω καλύτερο ποδήλατο να πάω και εγώ!!! Έχω ένα σπαστό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μηπως εχεις τη διαδρομη σε google maps or gps points?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ δεν μπορώ να ανεβάσω αρχείο.
   Στείλε e-mail στο dimitris.boskovits@gmail.com και θα σου στείλω αρχείο gpx.

   Ευχαριστώ

   Διαγραφή
 3. Δύο ακόμη φωτογραφίες από το όρος Αιγάλεω με καλύτερη ορατότητα αλλά δυστυχώς με χειρότερη φωτογραφική και φωτογράφο :-)
  Sunset 1
  Sunset 2
  Περιμένω για την επόμενη εξόρμηση , έχουμε αφήσει εκκρεμότητες !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή