Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Σκύρος: Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου και το Κάστρο.

Εικόνες από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου και από το Κάστρο.

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βόρειων Σποράδων και το μεγαλύτερο σε έκταση, η οποία όμως διοικητικά ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού είναι ορεινό και χωρίζεται σε δύο όγκους, στο βόρειο τμήμα ονομαζόμενο Μερόη με το πυκνό πευκοδάσος, τις ομαλές ακρογιαλιές και την κορυφή Όλυμπος (403μ) και στο νότιο τμήμα του Κόχυλα (792μ) που είναι βραχώδες, με απόκρημνες και σπηλαιώδες ακτές.
Η Χώρα της Σκύρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε ύψωμα με γραφικά σοκάκια, καλντερίμια και παραδοσιακά αρχοντικά. Στην κορυφή δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο με τα ερείπια του Ναού της Επισκοπής, τις υδατοδεξαμενές, τους Ναούς του Αγίου Ιωάννου Χρυσόστομου, των Αγίων Αναργύρων, του Μεγάλου Βασιλείου και την απίστευτη θέα προς το Αιγαίο και το νησί. Λίγο πιο κάτω, στην είσοδο του κάστρου υπάρχει η Μονή του Αγίου Γεωργίου (μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους) με την θαυματουργή εικόνα, που χτίστηκε το 10ο αιώνα μ.Χ. από τον Νικηφόρο Φωκά, ανακαινίστηκε τον 16ο αιώνα καθώς και πρόσφατα μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από το σεισμό του 2001. Για να ολοκληρωθεί η περιήγηση στη χώρα επιβάλλεται επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο (με ευρήματα από πρωτοελλαδική περίοδο μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους), στο Λαογραφικό μουσείο του Μάνου και της Αναστασίας Φαλτάιτς (με έτος ίδρυσης το 1964), στο Σκυριανό σπίτι (Τοπική λαογραφική συλλογή) και την πλατεία Μπρουκ με το ομώνυμο άγαλμα του Άγγλου ποιητή.
Το νησί προσφέρει πολλές επιλογές σε παραλίες όπως Μαγαζιά, Μώλος, Καρεφλού, Παλαμάρι, Άγιος Πέτρος, Κυρά Παναγιά, Ατσίτσα, Άγιος Φωκάς, Αχίλι, Ασπούς, Αχερούνες, Καλαμίτσα, Νύφι, Ρένες, κα.α.
Στο νησί υπάρχουν 187 εκκλησίες (ενορίες και ξωκλήσια) με σημαντικότερες τον Άγιο Νικόλαο (Πουριά), την Παναγία Λυμπιανή (στο βουνό Όλυμπος), τον Άγιο Παντελεήμονας (πάνω από το Πεύκο), τον Άγιο Δημήτριο (Φερεκάμπος), τον Άγιο Μάμα (Κόχυλας), τον Άγιο Νικόλαο (Λιναριά), τον Άγιο Νικόλαο (Αχίλι), την Αρχοντοπαναγιά (Χώρα), και τον Άγιο Ευστράτιο (Χώρα).
Τέλος στα βόρεια-ανατολικά του νησιού στο Παλαμάρι υπάρχει ένας από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου που χρονολογείται την Πρώιμη και Μέση εποχή του Χαλκού (2500-1800 π.Χ.).


Ναός Απόλλωνα:

Ναός Απόλλωνα:

Θέα προς τα νότια:

Θέα από το Ναό Απόλλωνα προς τα βόρεια και το Κάστρο:
Η Είσοδος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου και του Κάστρου: 


Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου:

Ανεβαίνοντας προς το Κάστρο:
Ναός Επισκοπής:
Θέα από το Κάστρο προς τα νότια:Εσωτερικό δεξαμενής:


Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος:

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος:

Άγιος Βασίλειος:

Άγιος Βασίλειος:


Θέα προς τα βόρεια: Η Χώρα από το Κάστρο:

Επιστροφή στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου:

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου:


Τέλος και τω Θεώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου