Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Βαμβακού - Τζίτζινα

Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση στα δάση του Πάρνωνα και συγκεκριμένα στη  Βαμβακού. Η διαδρομή ξεκίνησε με μονοπάτι που οδηγούσε στο σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής για το οποίο δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το χρόνο κατασκευής του, αλλά μαρτυρίες αναφέρουν την ύπαρξη του το 1800. Σύμφωνα με την παράδοση, βοσκοί της περιοχής έβλεπαν ένα φως στο σπήλαιο και όταν έφτασαν βρήκαν μια εικόνα της Αγίας Κυριακής και έτσι έχτισαν το μοναστήρι προς τιμήν της. Σήμερα δεν λειτουργεί και η εγκατάλειψη είναι εμφανής, παρόλο  που έχει ανακηρυχθεί σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Στην συνέχεια ακολουθώντας δασικούς και ένα στενό εγκαταλειμμένο δασικό (σηματοδοτημένο ως πεζοπορικό μονοπάτι) μέσα σε πυκνό δάσος ελάτων προσεγγίστηκε το ορειβατικό καταφύγιο του Πάρνωνα (στη θέση Αρνόμουσγα). Μετά από μικρή στάση και συνομιλία με τον υπεύθυνο του καταφυγίου, η βόλτα συνεχίστηκε ακολουθώντας στην αρχή άσφαλτο μέχρι τη θέση «Τσελεχάνα» και στην συνέχεια χώμα μέχρι τα Τζίτζινα ή Πολύδροσο. Αξιοσημείωτα δύσκολα ήταν τα δύο χιλιόμετρα στο χώμα τα οποία ήταν σε στενό κατηφορικό δασικό γεμάτο με πέτρες που το χειμώνα θα λειτουργεί ως ρέμα ή χείμαρρος. Περιήγηση στο χωριό και μετά επιστροφή από άσφαλτο στη Βαμβακού για να κλείσει ο κύκλος των 60 χιλιομέτρων με 1660 μέτρων θετικής υψομετρικής.
Όλη η διαδρομή ήταν κατάφυτη και το τοπίο εναλλασσόταν σε δάση από καστανιές και καρυδιές και σε δάση από έλατα και μαύρα πεύκα.
Η Βαμβακού είναι χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων και τα σπίτια της διατηρούν τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Κοντά στο χωριό υπάρχουν δύο υψώματα, το Κάστρο και το Πυργάκι, όπου σύμφωνα με την παράδοση υπήρχαν οχυρά. Η κεντρική εκκλησία είναι τρισυπόστατη και αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Άγιο Χαράλαμπο και την Αγία Παρασκευή. Στον περίβολό της είναι τοποθετημένος ο εντυπωσιακός χάλκινος ανδριάντας του Θεοδώρητου Β, επισκόπου Βρεσθένης καθώς και τις προτομές των Σπύρου και Σταύρου Νιάρχου, οι οποίοι γεννήθηκαν στη Βαμβακού και που φυσικά δεν την ξεχνούν.

Η διαδρομή 

Βαμβακού:




Το μονοπάτι για την Αγία Κυριακή:







Σπηλαιομονάστηρο Αγίας Κυριακής:











Ορειβατικό καταφύγιο Πάρνωνα:







Το δύσκολο κομμάτι της διαδρομής:



Ναι! ποδηλατείται....




Τζίτζινα ή Πολύδροσο:






Το παλιό Πρυτανείο:


Το νέο Πρυτανείο:

Τζίτζινα ή Πολύδροσο:

Τζίτζινα ή Πολύδροσο:


Βαμβακού:

Προφήτης Ηλίας:

Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου