Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

3 Κορυφές: Πανί (Πάνειο όρος), Μερέντα και Κερατοβούνι (Πάνειο όρος).

Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση στα νότια της Αττικής, με σκοπό την ανάβαση σε τρεις κορυφές. Με εκκίνηση την Κερατέα νωρίς το πρωί, ξεκίνησε η ανάβαση για την κορυφή Πανί, περνώντας από την Μονή Αγίας Σκέπης, την εκκλησία του Προφήτη Ηλία και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Μικρή στάση στην κορυφή με τις κεραίες για την θέα και άμεση επιστροφή στην Κερατέα. Στην συνέχεια περνώντας από τον Κουβαρά, άρχισε η ανάβαση της Μερέντας. Λίγο πριν το τέλος της ανάβασης, στην εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου έγινε μικρή στάση για την θέα. Μετά κατάβαση, και πάλι μέσω Κουβαρά αλλά από άλλη διαδρομή επιστροφή στην Κερατέα, όπου μετά από λίγη περιήγηση στην πόλη, ξεκίνησε η ανάβαση της τελευταίας κορυφής του Κερατοβουνίου. Στην κορυφή του, έγινε μικρή βόλτα στα ερειπωμένα κτίρια και μετά το θαυμασμό της θέας, επέστρεψα στην Κερατέα ολοκληρώνοντας 42 χιλιόμετρα.

Το Πάνειο όρος βρίσκεται ανάμεσα στο Λαγονήσι, την Ανάβυσσο, την Κερατέα και τα Καλύβια Θορικού. Ουσιαστικά είναι μια στενή κορυφογραμμή που ενώνει δύο ογκώδεις κορυφές: το Πανί στα βόρειο-δυτικά με υψόμετρο 637 μέτρα και το Κερατοβούνι στα νότιο-ανατολικά με υψόμετρο 648 μέτρα. Η πρόσβαση και στις δύο κορυφές γίνεται από την Κερατέα.

Το όρος Μερέντα βρίσκεται ανάμεσα στο Μαρκόπουλο, το Πόρτο Ράφτη, τον Κουβαρά και τα Καλύβια Θορικού. Η ονομασία του κατά πιθανότητα οφείλεται στο αρχαίο Αθηναϊκού δήμου Μυρρινούντα και το μέγιστο υψόμετρο είναι στα 613 μέτρα.

Η διαδρομή 

 

Μονή Αγίας Σκέπης:


Προφήτης Ηλίας.Αγία Μαρίνα και Βάρκιζα:


Ζωοδόχος Πηγή: 

Απέναντι ο δεύτερος στόχος, η κορυφή Μερέντα:

Κουβαράς:

Ανάβαση στη Μερέντα:Κορυφή "Μερέντα":Απέναντι:

Άγιος Ευστάθιος:

Άγιος Δημήτριος Κερατέας:

Αγία Παρασκευή Κερατέας:

Άγιος Θωμάς:

Άγιος Αθανάσιος:Κορυφή Κερατοβούνι:
 


 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου