Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Ευρωστίνα - Λίμνη Δόξα

Πρόσφατη παρεΐστικη ποδηλατική εξόρμηση στην ορεινή Κορινθία με εκκίνηση το χωριό της Ευρωστίνας ή Ευρωστίνης ή Ζάχολης και συγκεκριμένα την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στην αρχή έγινε η ασφάλτινη ανάβαση των 600 μέτρων (θετικής υψομετρικής διαφοράς) μέχρι το διάσελο, όπου υπάρχει η διασταύρωση και η επιλογή είτε προς Γκούρα / Φενεό είτε προς Καρυά / Τρίκαλα / Ζήρια. Ο αρχικός σχεδιασμός της διαδρομής ήταν να κινηθούμε βόρεια της Καρυάς στους δασικούς του Μαύρου όρους και να επιστρέψουμε μόνο από δασικούς στη Ευρωστίνα. Όμως φτάνοντας στην Καρυά συνειδητοποιήσαμε ότι μετά τις τελευταίες χιονοπτώσεις, το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα και μόνο οι κεντρικοί δρόμοι ήταν καθαροί μετά από τις προσπάθειες των εκχιονιστικών μηχανημάτων. Έτσι η διαδρομή άλλαξε, επιστρέψαμε λίγο πιο πίσω και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στη λίμνη Δόξας ή Φενεού περνώντας από Άνω Ταρσό, Κάτω Ταρσό, Παναγία Βράχου και Φενεό. Η επιστροφή έγινε από την ίδια διαδρομή και συνολικά διανύθηκαν 73 χιλιόμετρα απολαμβάνοντας το χειμερινό τοπίο.

Άγιος Γεώργιος Ζάχολης ή Ευρωστίνης: Από τους σημαντικότερους ναούς της Κορινθίας αρχιτεκτονικά λόγω των 17 τρούλων, και ιστορικά λόγω του θρύλου για την ανοικοδόμηση του. Οι 17 τρούλοι, έξι σε κάθε πλευρά (οι οποίοι συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους), τέσσερις στις γωνίες (που συμβολίζουν τους Ευαγγελιστές) και ένα στο κέντρο του Παντοκράτορα, στηρίζονται σε 36 κολώνες με κιονόκρανα βυζαντινού ρυθμού, ενώ το τέμπλο κατασκευάστηκε από την ξυλεία ενός και μόνο θρυλικού κυπαρισσιού. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο ναός χτίστηκε το 1811 εντός 39 ημερών, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων του χωριού, αφού η προθεσμία για την ανέγερσή του είχε οριστεί από τον Τούρκο διοικητή σε 40 ημέρες, διαφορετικά θα γινόταν τζαμί. Ο ναός είναι τρισυπόστατος, με ιερά αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, στους Αγίους Κωσταντίνο και Ελένη, και στον Άγιο Δημήτριο.

Παναγία του Βράχου ή Παναγία Φανερωμένης Κάτω Ταρσού: Δυτικά του χωριού Κάτω Ταρσός υπάρχει μια συστάδα κάθετων βράχων, σχεδόν λείων, με κάθετες ακανόνιστες σχισμές που οπτικά παραπέμπουν στα Μετέωρα και για αυτό το λόγο χαρακτηρίζονται ως Μετέωρα της Κορινθίας. Σε μια σχισμή / σπηλιά βρίσκεται χτισμένη η Παναγία του Βράχου, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε ως εκπλήρωση τάματος από κάποια Ταρσινή γυναίκα, η οποία σώθηκε θαυματουργικά από την Παναγία κατά την άλωση του Βυζαντινού Ταρσού από τον Μωάμεθ Β’ το 1458. Η πρόσβαση πραγματοποιείται με πέτρινη σκάλα, στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις θολωτοί χώροι, αγίασμα και αρκετές αξιόλογες εικόνες κάποιες από τις οποίες χρονολογούνται από τον 19 αιώνα.

Στην ορεινή Κορινθία, στα 900 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται ο αγαπημένος προορισμός (χαρακτηρισμένος και ως Κορινθιακή Ελβετία) του πανέμορφου οροπεδίου του Φενεού με την τεχνητή λίμνη Δόξας και τα 9 γύρω χωριά. Αν κανείς προσθέσει έλατα, ελεύθερα άλογα γύρω της λίμνης και τα επιβλητικά βουνά που υψώνονται περιμετρικά (Χελμός,  Κυλλήνη/Ζήρεια, Ολίγυρτος, Σαϊτάς και  Ντουρντουβάνα) το τοπίο είναι μοναδικό και μένει αξέχαστο.

Η τεχνητή λίμνη Δόξας κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1990 για να αποτρέπει τις καταστροφές από πλημύρες στο οροπέδιο του Φενεού, και συγκεντρώνει νερό από τον ομώνυμο ποταμό Δόξα. Στο κέντρο της λίμνη υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου.

Η διαδρομή 

Μπροστά το παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και πίσω η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου:

Άγιοι Ταξιάρχες:

Άγιος Γεώργιος:



Ευρωστίνα:





Μέρος της ανάβασης και η Ευρωστίνα:










Άνω Ταρσός:







Παναγία Βράχου:
















Φράγμα λίμνης Δόξας:

Άγιος Φανούριος:












Ζήρεια:




Μια κατηφόρα δρόμος...


 





Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου