Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Πεντέλη (κορυφή Πύρεζα και καταρράκτης Ραπεντώσας).

Πρόσφατη ποδηλατική βόλτα στην Πεντέλη με σκοπό την ανάβαση σε μια κορυφή, αλλά και την επίσκεψη σε έναν καταρράκτη. Το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου, στη διασταύρωση Πεντέλης-Διονύσου-Νέας Μάκρης, ήταν το σημείο που έμεινε το αυτοκίνητο και ξεκίνησε η βόλτα. Από εκεί  ακολουθήθηκε άσφαλτος μέχρι την πηγή Καρακαντά, όπου άρχισε η χωμάτινη διαδρομή.

Επόμενη στάση η εκκλησία  των Αγίων Ασωμάτων Πεντέλης και το καταφύγιο στη θέση Καμάρι. Παλαιότερα ήταν γνωστή και με τα ονόματα: Σκήτη των Ταξιαρχών ή Μονή των Φιλοσόφων ή των Τριών Ιεραρχών και κάποιοι την ταυτίζουν με τον ναό του Αγίου Μιχαήλ του Κηπουλούεζη. Χρονολογείται από το 13ο – 15ο αιώνα και είναι μονόκλιτη βασιλική με τυφλό τρούλο και νάρθηκα. Αριστερά και δεξιά από το χτιστό τέμπλο σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες σε δύο στρώματα (το εξωτερικό στρώμα του 18ου αιώνα και το εσωτερικό ακόμα παλαιότερο). Δίπλα από το ναό, κολλητά στην νότια πλευρά του υπάρχει κελί δύων δωματίων της ίδιας εποχής και στην δυτική πλευρά του υπάρχουν τα δύο καταφύγια που κατασκευάστηκαν το 1939. 

Αφού τα παγούρια γέμισαν νερό από την πηγή, που βρίσκεται κάτω από τεράστιο γέρικο πλάτανο, συνεχίστηκε η διαδρομή ανηφορικά μέχρι τη κορυφή Πύρεζα ή Πύριζα ή Μπύρζα στα 897 μέτρα με την εντυπωσιακή θέα. Η συνέχεια έντονα κατηφορικά με βόρεια κατεύθυνση μέσω εγκαταλελειμμένων χωματόδρομων μέχρι τον οικισμό της Ραπεντώσας και μετά βόρεια-ανατολική κατεύθυνση μέχρι το ρέμα και τον ομώνυμο καταρράκτη. 

Μέσα στο ρέμα η βλάστηση ήταν έντονη με πλατάνια, πεύκα, καλαμιές και πικροδάφνες, και τα τρεχούμενα νερά στις κοιλότητες να δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες. Ο καταρράκτης βρίσκεται καλά κρυμμένος και γίνεται ορατός την τελευταία στιγμή, μετά από μια απότομη δεξιά στροφή, παρόλο που έχει 20 μέτρα ύψος.

Για να κλείσει ο κύκλος, ακολουθήθηκε νότιος χωματόδρομος και στο τέλος ο ασφάλτινος δρόμος που ενώνει την Νέα Μάκρη με το Διόνυσο.

 Η διαδρομή

 

Η εκκλησία  των Αγίων Ασωμάτων Πεντέλης και το καταφύγιο στη θέση Καμάρι:
Κορυφή Πύρεζα ή Πύριζα:
Στο βελάκι η κορυφή Πύριζα:


Φράγμα Ραπεντώσας:Καταρράκτης Ραπεντώσας: Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου