Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Κίσσαβος ή Όσσα: Φαράγγι Καλυψούς (τρίτη ημέρα).

Ο Κίσσαβος ή αλλιώς Όσσα είναι βουνό της της Θεσσαλίας, στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας. Βρίσκεται «απέναντι» από τον Όλυμπο και τα χωρίζει η κοιλάδα των Τεμπών, εξ’ ου και το τραγούδι «Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος τα δυο βουνά μαλώνουν, το ποιο να ρίξει τη βροχή και ποιο το χιόνι..». Στις περισσότερες πλευρές του και κυρίως στις ανατολικές υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χειμάρρους, καταρράκτες και λίμνες με ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς. Στα χαμηλά οι πλαγιές είναι δασώδης με οξιές, καστανιές (από όπου προέρχονται τα γνωστά «κάστανα Κισσάβου») και έλατα, ενώ στα υψηλότερα μέρη το τοπίο είναι γυμνό, ξηρό και φτωχό σε πηγές. Η υψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Ηλίας που έχει υψόμετρο 1,978μ. Η Καρίτσα βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων, αποκαλείται «μπαλκόνι του Κισσάβου» λόγω της εντυπωσιακής θέας προς το Αιγαίο και αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για τις εξορμήσεις στο βουνό.

Η πρόσφατη εξόρμηση στην περιοχή του Κισσάβου ήταν τριήμερη και το πρόγραμμα είχε ποικιλία δραστηριοτήτων και ανάλογων συμμετοχών. 

Τρίτη ημέρα: Η ημέρα ξεκίνησε πανέμορφα, αφού από το μπαλκόνι του δωματίου θαυμάσαμε τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από την θάλασσα (την προηγούμενη ημέρα χαμηλά υπήρχε ένα συννεφάκι) ενώ κάποιος από την παρέα ήταν ήδη μέσα στη θάλασσα και απολάμβανε το μπάνιο του. Το πρόγραμμα της ημέρας είχε πεζοπορία μέσα στο φαράγγι της Καλυψούς. Όλη η διαδρομή ήταν μέσα σε δάσος από κουμαριές, καστανιές και πλατάνια, αρκετά σκιερή και γεμάτη από κελαϊδίσματα πουλιών μέχρι τις δύο βάθρες με τους δύο καταρράκτες που λόγω εποχής είχαν λίγο νερό.

 Η διαδρομή

 Η ανατολή:

Ο ήλιος ανατέλλει μέσα από το νερό:


Η αρχή του μονοπατιού από τον χωματόδρομο:






Η κάτω βάθρα:


Η πάνω βάθρα:


















 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου