Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού - Άγιος Γεώργιος και Μεταμόρφωση του Σωτήρος στη μικρή σπηλιά Διδύμων.

Το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στο Αυγό Αργολίδας βρίσκεται βόρεια του Δίδυμου Όρους και χρονολογείται από τον 11ο ή 12ο αιώνα. Είναι χτισμένο μέσα σε βράχο και αποτελείται από τρεις ορόφους και δώμα. Στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο στεγάζονται κελιά, ενώ στον δεύτερο όροφο βρίσκεται το καθολικό της μονής. Το καθολικό έχει δύο ιερά (δισυπόστατο), αφιερωμένα στον Άγιο Δημήτριο και στους Αγίους Θεοδώρους. Το εσωτερικό του ναού  του Αγίου Δημητρίου καθώς και το τέμπλο του καταστράφηκαν από πυρκαγιά, ενώ στο εσωτερικό των Αγίων Θεοδώρων υπάρχουν αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Μια πέτρινη σκάλα από τον δεύτερο όροφο οδηγεί στην οροφή όπου υπάρχει ο τρούλος και η στέγη του ναού των Αγίων Θεοδώρων. Αξιοσημείωτη είναι η θέα από την στέγη προς τον κάμπο των Ιρίων. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται είτε από χωματόδρομο από τα Άνω Καρνεζαίικα είτε από χωματόδρομο από την Πελεή.

Το χωριό Δίδυμα βρίσκεται στην Αργολίδα, ανάμεσα στα όρη Δίδυμα και Μεγαλοβούνι και τον όρμο Σαλαντίου. Στα βορειοδυτικά του χωριού ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τις δύο σπηλιές που φαίνονται από μακριά και μοιάζουν σαν ηφαιστειακοί κρατήρες. Στην ουσία πρόκειται για καθίζηση του εδάφους λόγω υπόγειων υδάτων. Η μία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Διδύμου, χωρίς βλάστηση και ονομάζεται μεγάλη σπηλιά και η άλλη σε μικρή απόσταση, κατάφυτη στην πεδιάδα και ονομάζεται μικρή σπηλιά. Το βάθος της μικρής σπηλιάς είναι 80 μέτρα και η διάμετρος της είναι 150 μέτρα. Στα εσωτερικά κάθετα τοιχώματα της, είναι λαξεμένα δύο εκκλησάκια, του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του 13ου αιώνα στον νότο και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον βορρά. Η είσοδος γίνεται από μια απότομα κατηφορική στοά με πετρόχτιστα σκαλιά.

Μέρος του χωματόδρομου των 6,5 που οδηγεί στο μοναστήρι από την Πελεή:


Το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Αυγού:


 
 Οι στενοί διάδρομοι μέσα στο μοναστήρι:Στο δώμα, ο τρούλος και η στέγη του ναού των Αγίων Θεοδώρων:


 Η θέα από την στέγη. Χαμηλά ο ποταμός Ράδος:
Η Πελεή:


Από πάνω, όπως φαίνεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μέσα στην μικρή σπηλιά:


Από πάνω, όπως φαίνεται η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος μέσα στην μικρή σπηλιά:


Από πάνω, όπως φαίνεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μέσα στην μικρή σπηλιά: Από πάνω,αριστερά η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και δεξιά της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος:Η είσοδος στην μικρή σπηλιά:
Νότια ο Άγιος Γεώργιος:


Απέναντι, βόρεια η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος:Με κατεύθυνση ανατολική, αριστερά η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και δεξιά του Αγίου Γεωργίου:Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος:


Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος:


Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος:


Ο Άγιος Γεώργιος και δεξιά η είσοδος:


Ο Άγιος Γεώργιος:


Ο Άγιος Γεώργιος:


Ο Άγιος Γεώργιος:


Ο Άγιος Γεώργιος:


Η μεγάλη σπηλιά:


Η μεγάλη σπηλιά:


Το όρος Δίδυμα όπως φαίνεται από τις σπηλιές:


Το Μεγαλοβούνι με τις δύο κορυφές του (αριστερά Κονί και δεξιά Προφήτης Ηλίας) όπως φαίνεται από τις σπηλιές:


Στο χωριό Δίδυμα:


Στο χωριό Δίδυμα, ο Άγιος Νικόλαος:


Στο χωριό Δίδυμα:


Στο χωριό Δίδυμα, ο Άγιος Νικόλαος:


Στο χωριό Δίδυμα, ο Άγιος Νικόλαος:


Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου