Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Πλάτανος - Καταρράκτες Λεπίδας - Μονή Παναγίας Μαλεβής

Ποδηλατική εξόρμηση στην περιοχή της Κυνουρίας Αρκαδίας. Το ποδήλατο ξεκίνησε από το πανέμορφο χωριό Πλάτανος με ανηφορική πορεία προς τον Άγιο Ιωάννη. Λίγο πριν τον Άγιο Ιωάννη έγινε μια παράκαμψη για επίσκεψη των εντυπωσιακών καταρρακτών Λεπίδας (ή Μελίσσι). Μετά την απαραίτητη στάση και την επιβεβλημένη βουτιά, η ποδηλατική ανάβαση συνεχίστηκε και μετά τον Άγιο Ιωάννη μέχρι την Ιερά Μονή Μαλεβής. Η επιστροφή, αφού έγινε προσκύνηση του καθολικού της Μονής, έγινε από τον ίδιο δρόμο. Συνολικά διανύθηκαν 41 χιλιόμετρα, 1000 μέτρα υψομετρικής.

Ο Πλάτανος είναι ένα μικρός παραδοσιακός οικισμός αμφιθεατρικά χτισμένος στους πρόποδες του ανατολικού Πάρνωνα σε υψόμετρο 450 μέτρων. Εκτός από τις πολλές καστανιές και τις κερασιές  που υπάρχουν γύρω από το χωριό (εξ’ου και οι αντίστοιχες γιορτές τον Μάιο και τον Οκτώβριο), διαθέτει όλα τα βότανα-ροφήματα όπως τσάι του βουνού, χαμομήλι, φασκόμηλο και ρίγανη. Τα νερά είναι το κύριο χαρακτηριστικό του χωριού: στην είσοδο του χωριού υπάρχουν «οι Χαρές» που είναι ένας μικρός καταρράκτης που κάποτε οι κοπέλες έπλεναν πριν το γάμο τα προικιά τους, λίγο πιο πάνω η «βρύση» και πιο πάνω η νεροτριβή και τρεχούμενα νερά σε πολλά σοκάκια και καλντερίμια. Περπατώντας τα καλντερίμια του χωριού, ο επισκέπτης θα συναντήσει τις εκκλησίες: της Αγίας Άννας (του 1835 που πανηγυρίζει 25 Ιουλίου), της Παναγίας Σέλας και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Όποια εποχή και αν πας, σίγουρα θα ενθουσιαστείς..

Οι καταρράκτες Λεπίδας (ή Μελίσσι όπως ονομάζονται από του ντόπιους) βρίσκονται στην βόρεια Κυνουρία, στα ανατολικά του Πάρνωνα, ανάμεσα στα χωριά Πλάτανο και Άγιο Ιωάννη. Είναι από τις ομορφότερες τοποθεσίες του Πάρνωνα (αν και άγνωστοι) και περιλαμβάνει ένα καταρράκτη 70 μέτρων και ένα μικρότερο 45 μέτρων και αντίστοιχες λιμνούλες ιδανικές για βουτιά. Η ονομασία τους αποδίδεται στο ότι είναι στενοί και τα νερά τους λαμποκοπούν στον ήλιο σαν λεπίδα..
Ο Άγιος Ιωάννης είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στις πλαγές του Σαραντάψυχου όρους με εντυπωσιακή θέα προς τα βόρεια και διαθέτει πολλές και αξιόλογες εκκλησίες: Άγιος Γεώργιος, Παναγία, Αγία Παρασκευή, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Δημήτριος και  Άγιος Ιωάννης Θεολόγος. Και αυτό το χωριό έχει τρεχούμενα νερά και βρύσες όπως: Περδικονέρι, Πηγαδάκι, Μούσγα, Σουληνάρι και άλλες. Τέλος, η συνεισφορά του στον αγώνα της επανάστασης του 1821 ήταν σημαντική με πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων, τόσο στην οργάνωση του, όσο και στην διοίκηση του ως πρωτεύουσα της Προσωρινής Κυβέρνησης της Επανάσταση από 15 Αυγούστου έως 1 Οκτωβρίου του 1822.

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαλεβή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων στις πλαγιές του Πάρνωνα και η ονομασία της αποδίδεται στην παλαιότερη ονομασία της κορυφής του Πάρνωνα «Μαλεβός». Ιδρύθηκε μάλλον το 8ο αιώνα σε άλλη τοποθεσία και από το 1616 βρίσκεται στη συγκεκριμένη τοποθεσία, πυρολύθηκε το 1786, καταστράφηκε το 1825, και κατά την κατοχή και πάντοτε ανοικοδομήθηκε και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης από όλη την Ελλάδα, κυρίως για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του ευαγγελιστή Λουκά που αναβλύζει μύρο.


Η διαδρομή


Πλάτανος:








Χαμηλά φαίνεται ο Πλάτανος:





Πλησιάζοντας στους καταρράκτες:



Το μονοπάτι:




Οι καταρράκτες Λεπίδας:




















Πλησιάζοντας στον Άγιο Ιωάννη:


Άγιος Ιωάννης:


Άγιος Ιωάννης:


Άγιος Ιωάννης:


Άγιος Ιωάννης:


Άγιος Ιωάννης:


Παναγία στον Άγιο Ιωάννη:


Παναγία στον Άγιο Ιωάννη:


Παναγία στον Άγιο Ιωάννη:


Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβή (εσωτερικό):


Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβή:


 Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβή:


Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβή:


Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβή:




Άγιος Ιωάννης:







Πλάτανος:


Πλάτανος:


Πλάτανος:


Πλάτανος:


Πλάτανος:


Πλάτανος:


Πλάτανος:


Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου