Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Φολόη (μέρος Α')

Στα δυτικά της Ηλείας (σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την αρχαία Ολυμπία), στα ορεινά, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του Ερύμανθου, βρίσκεται το δρυοδάσος της Φολόης, σε οροπέδιο (περίπου στα 600 μέτρα) που καλύπτει έκταση 42.000 στρεμμάτων. Το όνομα της οφείλεται στον Κένταυρο Φόλο, φίλο του Ηρακλή, που κατοικούσε εκεί. Θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές των 20 έως και 40 μέτρων δημιουργούν ένα σχεδόν παραμυθένιο σκηνικό, καθώς ο ήλιος προσπαθεί να περάσει από τα κλαδιά που πλέκουν μια βαθυπράσινη σκεπή. Λόγω της μορφολογίας του ενδείκνυται για εύκολες πεζοπορίες και ποδηλατικές διαδρομές οι οποίες θα ενθουσιάζουν όλους τους επισκέπτες, αφού γίνονται ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα, χαλί από φτέρες, ρυάκια και ανθισμένα λιβάδια. Αντιπροσωπευτική διαδρομή είναι το «μονοπάτι της γραβάτας» το οποίο έχει σηματοδοτηθεί με 300 γραβάτες (και όχι με ταμπέλες ή κούκους). Στην περιοχή υπάρχουν δύο φαράγγια: των Κενταύρων και του Αντρωνίου τα οποία είναι αξιοθαύμαστα.
Πρόσφατα, γνωστή εταιρία που διοργανώνει ποδηλατικές και πεζοπορικές εκδρομές, πραγματοποίησε εξόρμηση στη περιοχή της Φολόης. Το μεγάλο πλεονέκτημα των οργανωμένων εκδρομών είναι ότι από  άλλο σημείο ξεκινάς και σε άλλο τερματίζεις, χωρίς να χρειάζεται να κλείσει ο κύκλος, για να φτάσεις ξανά στο αυτοκίνητο.
Το πετάλι ξεκίνησε από σημείο ανάμεσα στο χωριά Κούμανη και Φολόη, ακολούθησε μέρος του μονοπατιού της γραβάτας, περιπλανήθηκε μέσα στο δάσος με νότια κατεύθυνση μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μετά ακολούθησε άλλο χωματόδρομο με βόρεια κατεύθυνση και έφτασε μέχρι το ομώνυμο χωριό της Φολόης. Η συνέχεια ήταν κατηφορική μέχρι το γεφύρι για να διασχιστεί το ποτάμι, μετά έντονα ανηφορική μέσα σε λιβάδια με επιβλητική θέα στα γύρω βουνά (Αφροδίσιο, Λάμπειο, Ωλονός) και μέσω της Σπαρτουλιάς  έφτασε μέχρι το Αντρώνι.
Με δύο λέξεις: «απίστευτη ομορφιά».
Αρχείο διαδρομής















Μονοπάτι γραβάτας με τις γραβάτες στο δέντρο..



Άγιος Γεώργιος:



















Κοίμηση Θεοτόκου στη Φολόη:


Κοίμηση Θεοτόκου στη Φολόη:


Κοίμηση Θεοτόκου στη Φολόη:



Φολόη:


Φολόη:


Φολόη:


Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου