Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Θάσος 2016 (μέρος 1ο)

Η Θάσος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας, περιτριγυρισμένη από τα καταγάλανα νερά του Β. Αιγαίου. Το μήκος των ακτών της φτάνει τα 115 χλμ., η επιφάνεια του εδάφους της απλώνεται σε 378,84 τετρ. χλμ και έχει περίπου 14.000 κατοίκους. Είναι το νησί με τις ατέλειωτες ακρογιαλιές, όπου το πεύκο ακουμπά το αφρισμένο κύμα της καταγάλανης θάλασσας παρασύροντάς το σ’ ένα ξέφρενο κι ατέλειωτο χορό, αλλά και ατμόσφαιρα ξενοιασιάς και χαλάρωσης, σε ένα τόπο ανέγγιχτο ακόμη από το μαζικό τουρισμό.
Το νησί είναι κατάφυτο και η ξυλεία αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασίων, όπως και η εξόρυξη μαρμάρου, ο τουρισμός, το λάδι, οι ελιές, το μέλι κ.ά. Ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα, φλαμουριές, κέδρα, κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δένδρα καλύπτουν τους μικρούς κάμπους μέχρι τις κορφές των βουνών.
To νησί σε όλη του την έκταση έχει ακτές, όπως τη Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, τη Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, τα Κοίνυρα, ο Παράδεισος, τη Θημωνιά, την Αλυκή, την Ψιλή Άμμο, το Αστρίς, την Ακτή του Ποτού, το Πευκάρι, την Ακτή Λιμεναριών μέχρι την Τρυπητή, τον Ατσαπά στην Σκάλα Μαριών, την Ακτή Καλλιράχης, την Ακτή Σωτήρας, την Ακτή Αλσυλλίου (Δασύλιο) στην Σκάλα Πρίνου, τη Σκάλα Ραχωνίου, τον Παχύ, το Παπαλιμάνι, τη Γλυφάδα και στην πόλη του Λιμένα την Ακτή Αγίου Βασιλείου, την παραλία (συνοικισμού) στην ανατολική πλευρά της πόλης, το Νυστέρι και το Γλυκάδι (2-3 χλμ. από Λιμένα).
Το νησί συνδυάζει όλα τα είδη των διακοπών ανάλογα με το τι θέλει ο ταξιδιώτης. Για ήσυχες, χαλαρές διακοπές υπάρχουν και ορεινοί  παραδοσιακοί οικισμοί και παραλιακά χωριουδάκια, με μικρούς κόλπους και ερημικές παραλίες. Για πιο έντονη ζωή, υπάρχουν τα αντίστοιχα πολύβουα χωριά και οι τεράστιες αμμουδερές  παραλίες..

Μαριές: Εκκλησία Πανμεγίστων Ταξιαρχών:



Μεγάλο Καζαβήτι:



Πρίνος: Λιμάνι


Καζαβήτι:



Καλλιράχη:


Καλλιράχη:


Σωτήρας:


Σωτήρας:


Σωτήρας:


Σωτήρας:


Σωτήρας:


Σωτήρας:


Σωτήρας:


Το Ραχώνι όπως φαίνεται από τον Άγιο Γεώργιο:


Άγιος Γεώργιος: Δημοτικό σχολείο.


Άγιος Γεώργιος: Εκκλησία του χωριού.


Ο Άγιος Γεώργιος όπως φαίνεται από το Ραχώνι:


Ραχώνι: Εκκλησία Κοίμησης Θεοτόκου.


Σκάλα Μαριών:


Σκάλα Μαριών:


Θεολόγος:


Θεολόγος:


Θεολόγος:


Θεολόγος:


Θεολόγος:


Σκάλα Μαριών:


Καταρράκτης Μαριών:


Λίμνη Μαριών:


Λίμνη Μαριών:


Ι.Μ.Αγίου Παντελεήμονα:


Λιμενάρια:


Λιμενάρια:


Λιμενάρια:


Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου στα Λιμανάρια: "Παλατάκι"


Λιμενάρια:


Παραλία Μεταλλείων:


Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου στα Λιμανάρια:


Λιμενάρια:


Λιμενάρια:


Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου