Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Πάρνηθα - Σπήλαιο Πανός

Χορταστική βόλτα 45 χιλιομέτρων στην Πάρνηθα με εξαιρετική παρέα και διάρκεια 8,5 ώρες. Το πρόγραμμα είχε ποικιλία. Ποδήλατο, πεζοπορία, σκαρφάλωμα σε βράχο, επίσκεψη στο σπήλαιο Πανός, περπάτημα κουβαλώντας το ποδήλατο και όλα αυτά σε άγνωστα σε εμένα μέρη. Η φύση στα καλύτερα της, λίγο μπερδεμένη λόγω καιρού, να χιονίζει το βράδυ στα ψηλά και το πρωί να ποδηλατούμε σε λιακάδα με 15 βαθμούς.

Η εκκίνηση ήταν από το πάρκιν του τελεφερίκ και ξεκινήσαμε να ανεβαίνουμε από τον χωματόδρομο της κλασικής ανάβασης. Στη συνέχεια, στο «Διάσελο Κυράς» ακολουθήθηκε δυτικός κατηφορικός δασικός τεσσάρων χιλιομέτρων μέχρι τη διασταύρωση με σηματοδοτημένο μονοπάτι που οδηγούσε στο σπήλαιο. Το μονοπάτι μήκους περίπου 450 μέτρων, στην αρχή ακολουθούσε το ποτάμι στο οποίο ήμασταν με τα ποδήλατα, στη συνέχεια όμως άρχισε να ανεβαίνει και έτσι τα ποδήλατα έμειναν δίπλα στα πλατάνια. Η τελική προσέγγιση στη είσοδο του σπηλαίου ήταν δύσκολη, λόγω της μεγάλης κλίσης σε βράχια που γλίστραγαν, και στο τέλος χρειάστηκε να καταρριχηθούμε σε βράχο με διαμορφωμένα σκαλιά κρατώντας συρματόσχοινο ασφαλισμένο σε μόνιμες ασφάλειες.

Το σπήλαιο Πανός πήρε το όνομά του από τη λατρεία των Νυμφών και του Πάνα, όμως ονομάζεται και «Λυχνοσπηλιά», χάρη στα πολυάριθμα λυχνάρια, περί τα 2.000, που βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική έρευνα. Η είσοδός του οδηγεί σε στενόμακρη αίθουσα (μήκους 68μ. και πλάτους 15μ.) με μεγάλη λιθωματική λεκάνη από όμορφο σταλαγμιτικό υλικό, και ακολουθώντας στενό πέρασμα στα αριστερά, οδηγούμαστε σε δεύτερη αίθουσα (μήκους 20μ. πλάτους 9μ. και ύψους 4μ.) με λευκούς σταλακτίτες. Εκτός από αυτές τις αίθουσες, υπάρχει αριστερότερα ακόμα μια αίθουσα μικρότερων διαστάσεων, που προσεγγίζεται από ένα στενό υπερυψωμένο, την οποία δεν επισκεφθήκαμε.

Στη συνέχεια επιστρέψαμε από τα ίδια στο δασικό, και συνεχίσαμε προς τα δυτικά (βόρειο-δυτικά) για 3,3Κμ μέχρι το σημείο «Κλημέντι», όπου η κατεύθυνση μας έγινε βόρεια για 4,5Κμ. Στο σημείο αυτό ακολουθήθηκε ανηφορικό μη σηματοδοτημένο, αλλά εμφανή μονοπάτι για 550 μέτρα κουβαλώντας τα ποδήλατα μέχρι να βρούμε το δασικό που μας οδήγησε στο «Διάσελο Πανός» μετά από 7,5Κμ. Εκεί έγινε μία μικρή παράκαμψη για να πάμε να αγναντέψουμε τη θέα από τη βίλλα του Παπαδόπουλου. Επιστροφή μέσω «Βιλιάνι», «Παλιοχώρι», «Διάσελο Κυράς» και μετά όπως ανεβήκαμε.

Αρχείο διαδρομής 

Η πρώτη αίθουσα του σπηλαίου:


Η δεύτερη αίθουσα του σπηλαίου:


Οι σταλακτίτες:
Οι σταγόνες και στο βάθος η είσοδος:


Η λιθωματική λεκάνη πλημυρισμένη:


Η επιγραφή που βρίσκεται απ'έξω:


Η είσοδος του σπηλαίου:


Η διαδρομή του μονοπατιού με το σκαρφάλωμα:


Τα σκαλιά και στο συρματόσχοινο:


Σκαρφαλώνοντας:


Κοιτώντας πίσω την είσοδο του σπηλαίου:

 


 


Η Χαλκίδα και ο Ευβοϊκός:
 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου