Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Βαρδούσια (ποδηλατικός γύρος)

Το Μάιο του 2006 πραγματοποιήθηκε δεξιόστροφος ποδηλατικός κύκλος των Βαρδουσίων.
Την πρώτη ημέρα από τον Αθανάσιο Διάκο (ή Άνω Μουσουνίτσα) κατηφορίσαμε μέσω του Κονιάκου στη τεχνητή λίμνη Μόρνου. Η «παραλιακή» διαδρομή των περίπου 10 χιλιομέτρων ήταν απολαυστικότατη. Στη συνέχεια μέσω του χωριού Διακόπι, ακολουθώντας επίπονη ανηφόρα και  κακό χωματόδρομο φτάσαμε στο χωριό Δάφνος όπου έγινε η διανυκτέρευση (συνολικά 42 χιλιόμετρα).
Την δεύτερη μέρα από το Δάφνο ανηφορίσαμε προς τα καταφύγια, φτάνοντας το υψόμετρο των 2000 μέτρων. Στη διαδρομή παρόλο που ήταν μέσα Μαΐου, η παρουσία του χιονιού σε κάποια σημεία ήταν έντονη. Μετά τα καταφύγια τα 10 ξεκούραστα κατηφορικά χιλιόμετρα μας οδήγησαν μέχρι τον Αθανάσιο Διάκο (συνολικά 24 χιλιόμετρα).

Ο κύριος όγκος των Βαρδουσίων, που ορίζεται από τους ποταμούς Μόρνο, Εύηνο και Κοκκινοπόταμο, υψώνεται στα εδάφη της επαρχίας Δωρίδας του νομού Φωκίδας, ενώ μικρό τμήμα του στα βόρεια υπάγεται στο νομό Φθιώτιδας. Είναι από τις ελάχιστες οροσειρές της Ελλάδας που έχουν αλπικό χαρακτήρα και στις πλαγιές των Σκόρδων λειτουργούν δύο ορειβατικά καταφύγια.
Ο Αθανάσιος ΔιάκοςΆνω Μουσουνίτσα μέχρι το 1959) είναι ορεινό χωριό 500 περίπου κατοίκων, στους πρόποδες της Ανατολικής πλευράς των Βαρδουσίων, κτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο ανδριάντας του ήρωα Αθανάσιου Διάκου που τοποθετήθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821
Ο Δάφνος είναι ορεινό χωριό 80 περίπου κατοίκων, στις δυτικές πλαγιές των Βαρδουσίων, κτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.
Το ΔιακόπιΓρανίτσα μέχρι το 1927) είναι ορεινό χωριό 40 περίπου κατοίκων, στις δυτικές πλαγιές των Βαρδουσίων, κτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων.

Αθανάσιος Διάκος:



Κονιάκος:



Τεχνητή λίμνη Μόρνου:









Διακόπι:









Διακόπι με zoom-in:


Διακόπι με zoom-out:


Δάφνος:






Ανάβαση προς τα καταφύγια:














Το "πάνω" καταφύγιο:


Το "κάτω" καταφύγιο:




Κατηφόρα μέχρι τον Αθανάσιο Διάκο:


Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου