Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Λουτρά Κυλλήνης - Αρκούδι

Αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός τα τελευταία 24 χρόνια. Η καταπληκτική αμμουδερή παραλία, το μοναδικό camping παλιότερα (τα τελευταία 14 χρόνια τη θέση του την έχει πάρει το Grecotel), η σταθερή αξία των ενοικιαζόμενων δωματίων που χρησιμοποιούμε από τότε που έκλεισε το camping και το νοστιμότατο φαγητό της ταβέρνας που έχουμε γίνει θαμώνες τόσα χρόνια συνθέτουν την εικόνα ενός ιδανικού προορισμού. Προσθέτοντας στα αξιοθέατα το κάστρο Χλεμούτσι στο χωριό Κάστρο, τις όμορφες ποδηλατικές στα απέραντα καρπουζοχώραφα, την περιήγηση στα ρωμαϊκά λουτρά, ακόμα και τη μακρινή επίσκεψη στη Ολυμπία το σκηνικό ολοκληρώνετα...

Το Κάστρο Χλεμούτσι βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο ονόματι «Χελωνάτα» (λόγω του σχήματος του) ύψους περίπου 220 μέτρων, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 2-2,5 χλμ), στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου απέναντι από τη Ζάκυνθο. Το κάστρο χτίστηκε μεταξύ του 1220 και του 1223 κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας από το Γοδεφρείδο Β' Βιλλεαρδουίνο και ονομάστηκε Clermont. Αργότερα πήρε την ονομασία Tornese, επειδή θεωρήθηκε πως σε αυτό βρισκόταν το περίφημο φράγκικο νομισματοκοπείο των τορνέσιων νομισμάτων. Τα τείχη του Φρουρίου προσφέρουν πανοραμική θέα προς τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Λευκάδα και προς τα ανατολικά σε ολόκληρη την πεδιάδα της Ηλείας. Η οχυρωματική αρχιτεκτονική του απόρθητου κάστρου είναι παραδειγματική και εφαρμόζει καινοτόμες αμυντικές τεχνικές για την εποχή της κατασκευής του.

Οι ιαματικές πηγές  Κάστρου Κυλλήνης μεταξύ δύο λοφοσειρών (αμμώδεις ως επί το πλείστον) και οι οποίες σχηματίζουν κοιλάδα ανοιγόμενη προς τη θάλασσα σε απόσταση 330 μέτρων. Η περιοχή των Λουτρών παρουσιάζει πυκνή βλάστηση και με αιωνόβια δέντρα κυρίως ευκαλύπτους που φυτεύτηκαν τα έτη 1890-1892, μεταφερθέντες από την Γαλλία με την φροντίδα της εταιρείας ΣΠΑΠ που είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των Λουτρών.  Οι ιαματικές πηγές είχαν εγκαταλειφθεί επί αιώνες και το έτος 1890 - επί Χαριλάου Τρικούπη - άρχισε η αξιοποίηση με την παραχώρηση στην εταιρεία ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομος Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου) για πενήντα χρόνια. Τότε ακριβώς κατασκευάσθηκε η παρακαμπτήριος σιδηροδρομική γραμμή προς τα Λουτρά με αφετηρία τον σταθμό Καβάσιλα. Η γραμμή λειτούργησε μέχρι το έτος 1940, και καταστράφηκε στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής.   Η εταιρεία ΣΠΑΠ, αξιοποιώντας τα Λουτρά προέβη στην κατασκευή υδροθεραπευτικού καταστήματος με μεγάλη αίθουσα αναμονής, με 50 μαρμάρινους λουτήρες, τμήμα εισπνευσοθεραπείας, ως και εγκαταστάσεις ωτο-ρινόπλυσης και ψεκασμών του λάρυγγα, ξενοδοχεία, ως και ιδιαίτερους ξενώνες, με διαμερίσματα για ενοικίαση, αγορά, πάρκο, ανθόκηπους κ.λπ. Κατά την διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου, οι εγκαταστάσεις των Λουτρών καταστράφηκαν και μόλις το 1951 ανέλαβε την οργάνωση και εκμετάλλευση ο Ε.Ο.Τ. (Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού) με τη δημιουργία υδροθεραπευτηρίου, ξενοδοχείων και camping στην περιοχή. Από το 1998 η έκταση των Λουτρών ενοικιάσθηκε στον Δασκαλαντωνάκη Νικόλαο για 46 έτη όπου χτίστηκαν και  λειτουργούν υδροθεραπευτήριο και πολυτελή ξενοδοχεία.

Δίπλα ακριβώς από τα λουτρά βρίσκεται το παραλιακό, συμπαθητικό και ήσυχο χωριουδάκι το οποίο ενδείκνυται για χαλαρές οικογενειακές διακοπές.

Στη παραλία: 




Το χλιδάτο ξενοδοχείο:



Ι.Μ.Αγίας Ελεούσας:


Πρόσφατη ποδηλατική:




Το λιμάνι της Κυλλήνης 15 χιλιόμετρα πιο μακριά:


Λιμάνι Κυλλήνης με τα ωραία graffiti:




Το κάστρο:





Το χωριό Κάστρο:




Το Κάστρο Χλεμούτσι (εσωτερικό):















Παλιότερες ποδηλατικές:









Τα λουτρά:




Η παραλία με φόντο τη Ζάκυνθο:


Η παραλία με φόντο τη Κεφαλλονιά (Αίνος):


Παραλία:






Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου