Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Γεράνεια: Λουτράκι - Πίσια - Παναγία του Πράθι.

Πρόσφατη μονοήμερη ποδηλατική εξόρμηση στα Γεράνεια. Νωρίς το πρωί ξεκίνησε η ανάβαση από το Λουτράκι προς τα Πίσια. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 25 ποδηλάτες, μέλη και φίλοι της ομάδας ορεινής ποδηλασίας Indians Sioux MTB. Μετά από μικρή γνωριμία η βόλτα ξεκίνησε με περιήγηση στον πυρήνα των Γερανείων περνώντας από το δεντρόσπιτο και τη θέση Τζαραβή με το χαρακτηριστικό παγκάκι (και την εντυπωσιακή θέα προς τον Κορινθιακό, τις Αλκυονίδες και το Ελικώνα τοποθεσία) και έφτασε στην Παναγία του Πράθι. Η επιστροφή στα Πίσια έγινε μέσω της εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης. Το υπόλοιπο της διαδρομής ήταν κατηφορικό περνώντας κοντά από τα μοναστήρια της περιοχής (Οσίου Παταπίου και Προφήτη Ηλία) και θαυμάζοντας τη θέα προς Λουτράκι και Κόρινθο.

Τα Γεράνεια Όρη είναι κατάφυτα από πεύκα, σχετικά απόκρημνα, βραχώδη, με απότομες πλαγιές και μεγάλες χαράδρες, γνωστά από την αρχαιότητα που εκτείνονται δυτικά του Όρους Πατέρα, βόρεια του Λουτρακίου και καταλήγουν στο Ακρωτήριο των Ολμιών στον Κορινθιακό κόλπο. Η θέα από τις κορυφές του είναι εκπληκτική προς Αττική, Μέγαρα, Σαρωνικό και Κορινθιακό. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Μακρυπλάγι στα 1.369 μέτρα όπου και υπάρχει πύργος επικοινωνιών του ΟΤΕ.

Η Παναγία του Πράθι βρίσκεται στο δάσος των Γερανείων και είναι από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής, ενώ παλαιότερα ήταν επίκεντρο κοινοβιακής μονής με δράση μέχρι το 1821. Σήμερα σώζεται μόνο ο ναός που κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέα μνημείο με αγιογραφίες χρονολογούμενες από το 1466, ενώ υπάρχουν ελάχιστα ερείπια των κελιών και των αποθηκών. Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική θολωτή με λαξευτούς κυβόλιθους. Βόρεια υπάρχει νέα εκκλησία, μεγαλύτερη, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Οι αγιογραφίες της χρονολογούνται από το 1983.

Η Παναγία Φανερωμένη βρίσκεται σε ένα μεγάλο λιβάδι. Δίπλα της βρίσκεται μικρό οίκημα καθώς και μια κρήνη (χωρίς νερό).

Το αρχείο της διαδρομής 

Λουτράκι νωρίς το πρωί πριν σηκωθεί ο ήλιος:


Αφήνοντας πίσω το Λουτράκι και ανεβαίνοντας:






Η λίμνη Βουλιαγμένης / Ηραίου από μακριά:


Πίσια:

Έτοιμοι όλοι για τη βόλτα:






Στο δεντρόσπιτο:









Τα Πίσια:

Μικρή ανάβαση για απόλαυση θέας:


Ένα από τα μονοπάτια:








Οι τελευταίες στροφές ανάβασης για τη θέση Τζαραβή:





Η θέα από το "παγκάκι":





Παναγία του Πράθι:


Παναγία Φανερωμένη:


Μια κατηφόρα δρόμος:

 

 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου