Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση στην βόρεια Μεσσηνία με εκκίνηση τα Πετράλωνα. Ο πρώτος στόχος ήταν η ανάβαση στο λόφο Παναγία με το ομώνυμο εκκλησάκι της Παναγίας στην κορυφή του, για να ευχαριστηθεί το μάτι μας θέα … Μετά την απαραίτητη στάση, η διαδρομή συνεχίστηκε με προορισμό το Μαυρομμάτι περνώντας από τα χωριά Κεφαλινού και Ζερμπίσια, όπου έγινε μια μικρή παράκαμψη για να δούμε τον μικρό καταρράκτη Κρεμάση. Η επόμενη στάση ήταν στην διασταύρωση των δρόμων για Πετράλωνα, Μαυρομμάτι, Νεοχώρι και Ζερμπίσια όπου βρίσκεται η εντυπωσιακή Αρκαδική Πύλη. Αμέσως μετά φτάσαμε στο Μαυρομμάτι όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, στον οποίο δεν περιηγηθήκαμε μιας και ο χρόνος ήταν περιορισμένος και η ζέστη πολύ, αλλά τον θαυμάσαμε από πολλά σημεία. Αφού γεμίσαμε τα παγούρια στην πηγή Κλεψύδρα ξεκίνησε η δεύτερη ανάβαση της ημέρας στη κορυφή του όρους Ιθώμη. Στην κορυφή εκτός από κάποια ίχνη οχύρωσης δεσπόζει η Παλαιά Μονή Βουλκάνου. Μετά την επίσκεψη στη Μονή καθώς και το χάζεμα της θέας, κατεβήκαμε στο Μαυρομμάτι, όπου λόγω της έντονης ζέστης αποφασίστηκε να επιστρέψουμε από σύντομο δρόμο στα Πετράλωνα.
Στην περιοχή υπάρχουν δύο καλοδιατηρημένα βυζαντινά μνημεία (Ανδρομονάστηρο και Ναός Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας) και η Νέα Μονή Βουλκάνου, στα οποία η επιβεβλημένη η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε αργότερα.
Αρκαδική Πύλη: εντυπωσιακό μνημείο οχυρωματικής τεχνικής που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Αποτελούσε την κύρια πύλη στη βόρεια πλευρά του τείχους που προστάτευε την Αρχαία Μεσσήνη. Είναι κυκλική και έχει δύο εισόδους, μια διπλή εσωτερική, η οποία οδηγούσε με λιθόστρωτο δρόμο στην Αγορά της πόλης και μια εξωτερική που κατέληγε στην Μεγαλόπολη, την πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Δύο τετράγωνοι πύργοι στα αριστερά και δεξιά προστάτευαν την εξωτερική είσοδο. Τα τείχη περιμέτρου 9 χιλιομέτρων ήταν φτιαγμένα από ντόπιο ασβεστόλιθο (λατομημένοι επί τόπου από τον ορεινό όγκο της Ιθώμης) και κατά διαστήματα είχαν πύργους, και πρόσφεραν έλεγχο και προστασία στις κοιλάδες Στενηκλάρου (στο βορά) και Μακαρίας (στο νότο) καθώς και στην Ακρόπολη και το Ιερό του Διός Ιθωμάτα που δέσποζαν στην κορυφή του βουνού.
Αρχαία Μεσσήνη: ιδρύθηκε το 370 π.Χ. από τον Θηβαίο Επαμεινώνδα, μετά την νίκη του επί των Σπαρτιατών στην μάχη των Λεύκτρων, στους πρόποδες του όρους Ιθώμη και είχε λίθινο τείχος μήκους 9 χιλιομέτρων να την προστατεύει. Οι εντατικές ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1987 υπό την επίβλεψη του Πέτρου Θέμελη έχουν φέρει στο φως: θέατρο, ασκληπιείο, στάδιο, γυμνάσιο, παλαίστρα, μαυσωλείο, εκκλησιαστήριο (Ωδείο), Ιερό Διός Σωτήρος, Ιερό Ίσιδος και Σαράπιδος, τη δυτική πλευρά της Αγοράς, Ρωμαϊκή έπαυλη και το Ηρώο του σταδίου. Πολλά ευρήματα της ανασκαφής βρίσκονται στο διώροφο Μουσείο που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
Παλαιά Μονή Βουλκάνου: ιδρύθηκε το 725, κατά την περίοδο της εικονομαχίας, από εικονολάτρες μοναχούς όπου σύμφωνα με την παράδοση βρήκαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας σε ένα πουρνάρι, υπό το φως ενός καντηλιού. Χτίστηκε πάνω στο αρχαίο ιερο του Δία Ιθωμάτα και ήταν γνωστή ως Μονή της Παναγίας της Κορυφής ή ως Παναγίας Επανωκαστρίτισσης, ενώ σήμερα είναι ευρέως γνωστή ως το Καθολικόν. Το καθολικό της είναι δίκλιτη θολωτή βασιλική, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Παναγίας και με τοιχογραφίες του 1608 των αδελφών Μόσχου. Το 1625 λόγω των αντίξοων φυσικών συνθηκών η Μονή εγκαταλείφθηκε από τους πατέρες, οι οποίοι έκτισαν λίγο νοτιότερα τη Νέα Μονή Βουλκάνου.
Κεφαλινού:
Κεφαλινού, Άγιος Νικόλαος:
Κεφαλινού:
Λίγο ακόμα μέχρι την κορυφή:
Παναγία:
Κεφαλινού από ψηλά:
Ζερμπίσια, καταρράκτης Κρεμάση:
Ζερμπίσια, Κοίμηση Θεοτόκου:
Αρκαδική Πύλη:
Αρχαία Μεσσήνη:
Μαυρομμάτι, πηγή Κλεψύδρα:
Μαυρομμάτι, Άγιος Ιωάννης:
Μαυρομμάτι:
Μαυρομμάτι, Άγιος Δημήτριος:
Ιερό Αρτέμιδος Λιμνάτιδος:
Νέα Μονή Βουλκάνου:
Μαυρομμάτι:
Μαυρομμάτι και Αρχαία Μεσσήνη:
Αρσινόη:
Θέα προς τα νότιο-ανατολικά. Χαμηλά η Νέα Μονή Βουλκάνου:
Πλησιάζοντας στην κορυφή Ιθώμη:
Φάνηκε:
Παλαιά Μονή Βουλκάνου:
Θέα προς τα ανατολικά, χαμηλά ο Μελιγαλάς:
Αρχαία Μεσσήνη:
Θέα προς τα νότια:
Θέα προς τα δυτικά:
Πετράλωνα, Άγιος Γεώργιος:
Τέλος και τω Θεώ δόξα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου