Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Μαίναλο: Καρκαλού-Αργυρόκαστρο-Μαγούλιανα-Βαλτεσινίκο-Παληομονάστηρο Αγίου Νικολάου.

Τα Μαγούλιανα είναι ένα γραφικό  χωριό της Αρκαδίας  χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά σε υψόμετρο 1360 μ. και θεωρείται το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου. Αξιοσημείωτες είναι οι εκκλησίες του χωριού, η Κοίμηση Θεοτόκου στον κάτω μαχαλά του 1840, ο Άγιος Δημήτριος στο μέσο του χωριού (η οποία μετά από καταστροφή ξαναχτίστηκε το 1835) και του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στη κεντρική πλατεία του 18ου αιώνα.  Πάνω ακριβώς από το χωριό, σε ύψωμα στα 1450 μέτρα, βρίσκεται το Αργυρόκαστρο (το ψηλότερο κάστρο της Πελοποννήσου). Το κάστρο είχε ανεγερθεί στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και ήταν γνωστό με την ονομασία «Γορτυνιακό δυναμάρι». Αυτή τη στιγμή στο ύψωμα σώζονται ελάχιστα ερείπια καθώς και ένα μικρό τμήμα του τείχους του.

Λίγο πιο βόρειο-δυτικά σε υψόμετρο  1150 μέτρων βρίσκεται άλλο ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, το Βαλτεσινίκο, που είναι και αυτό χτισμένο αμφιθεατρικά. Αρκετά πετρόχτιστα σπίτια, πετρόκτιστο σχολείο,  10 εκκλησίες μέσα στο χωριό και πυκνό ελατόδασος γύρω γύρω, συνθέτουν το σκηνικό του χωριού. Οι μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες εκκλησίες είναι των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο του χωριού και του Αγίου Γεωργίου με το χαρακτηριστικό οκταγωνικό της τρούλο.

Σε κοντινή απόσταση από το Βαλτεσινίκο, βρίσκεται το καλά κρυμμένο Παληομονάστηρο που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και την Ανάληψη (διπλή πανήγυρις). Χτίστηκε τον 15 αιώνα και διαλύθηκε το 1833, αφού πρώτα είχε καεί μερικώς το 1826 από τον Ιμπραήμ. Όλο είναι χτισμένο μέσα σε μια τεράστια σπηλιά και ουσιαστικά έχει χτιστεί μόνο η πρόσοψη και ένα μικρό μέρος της σκεπής. Μπαίνοντας στο εσωτερικό από μια πέτρινη σκάλα, ο επισκέπτης βρίσκεται στην αίθουσα του εξωνάρθηκα, όπου έχει τρεις επιλογές. Αν ακολουθήσει την σκάλα στα δεξιά, οδηγείται σε εσωτερικό εξώστη και μέσω μιας σήραγγας 50 μέτρων στο εξωτερικό χώρο της Μονής. Αν ανέβει την σκάλα στα αριστερά, οδηγείται στο ναό της Ανάληψης, με το ξύλινο τέμπλο και τις υπέροχες τοιχογραφίες του. Αν ακολουθήσει τον στενό διάδρομο κάτω από το ναό της Ανάληψης, οδηγείται στον μικρό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου σώζονται μόνο δύο αγιογραφίες. Συνεχίζοντας τον διάδρομο στο πλάι του ναού, οδηγείται σε εξώστη όπου μάλλον υπήρχαν κελιά και αποθηκευτικοί χώροι.

 Η πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση στην περιοχή ήταν ένας αριστερόστροφος κύκλος 38χλμ που περιλάμβανε όλα τα παραπάνω αξιοθέατα. Το πετάλι ξεκίνησε από Καρκαλού με πρώτο στόχο τα Μαγούλιανα και το Αργυρόκαστρο, στη συνέχεια έγινε περιήγηση στο Βαλτεσινίκο, μετά επίσκεψη στο παληομονάστηρο του Αγίου Νικολάου και ο κύκλος έκλεισε και πάλι στη Καρκαλού. 

Η διαδρομή 


Μαγούλιανα:










Πλατεία στα Μαγούλιανα:    


Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος:

Κοίμηση Θεοτόκου:




Μαγούλιανα από ψηλά:





Αργυρόκαστρο:

Άγιος Γεώργιος:




Ερείπια τοίχου:



Βαλτεσινίκο:





Άγιοι Θεόδωροι:



Το σχολείο:



Άγιος Γεώργιος:


Άγιοι Ταξιάρχες:


Παληομονάστηρο Αγίου Νικολάου:















Αγία Μαρίνα:





 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου