Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Γράμμος: Γκέσος - Κορυφή Τσούκα Πέτσικ

 Ο Γράμμος είναι το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, το Σμόλικα και το Βόρα, με την ψηλότερη κορφή του «Τσούκα Πέτσικ» να αγγίζει τα 2.520 μέτρα. Στις  δυτικές του πλαγιές βρίσκονται τα ελληνοαλβανικά σύνορα, στα ανατολικά του συνορεύει με το Σμόλικα και το Βόιο και αποτελεί το νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Καστοριάς καθώς και το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων. Είναι γνωστό τόσο για την οικολογική αξία του με αποτέλεσμα να έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς για το καθοριστικό ρόλο του στον εμφύλιο πόλεμο του 1948-1949. Στα μεγαλύτερα υψόμετρα επικρατούν τα αλπικά λιβάδια, στα μεσαία τα εκτεταμένα δάση κωνοφόρων (μαύρης πεύκης και ελάτης) και οξυάς και χαμηλότερα, γύρω από τους οικισμούς δρυοδάση. Στο Γράμμο δεσπόζει η δρακόλιμνη Γκιστόβα στα 2360 μέτρα που είναι η υψηλότερη και μεγαλύτερη αλπική λίμνη στην Ελλάδα (πάνω από τη δρακόλιμνη του Σμόλικα στα 2230 και τη δρακόλιμνη της Τύμφης στα 1990).

Η πεζοπορική διαδρομή που ακολουθήθηκε ξεκίνησε από τη κορυφή Γκέσο και ακολουθώντας καλογραμμένο μονοπάτι σε τοπίο μέσα σε ομίχλη και έντονο αέρα μετά από 4 ώρες κατακτήθηκε η κορυφή στα 2520 μέτρα, χωρίς όμως να μπορέσουμε να θαυμάσουμε τη θέα λόγω της πυκνής ομίχλης. Η επιστροφή έγινε από τον ίδιο δρόμο διανύοντας συνολικά 16,5 χιλιόμετρα σε 8 περίπου ώρες, από τις οποίες τις δύο τελευταίες η ομίχλη υποχώρησε και καταφέραμε να θαυμάσουμε το τοπίο.

 Το αρχείο της διαδρομής

 Ο σκοπός και η διαδρομή κρυμένοι μέσα στην ομίχλη.Κοιτώντας πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε με το μνημείο και την εκκλησία της Παναγίας:

Με λίγο ζουμ παραπάνω:


Σαλαμάνδρα:
 


Στο βάθος η ψηλή κορυφή:Χαμηλά αχνοφαίνεται το Πληκάτι:

Κορυφή Γκέσος με το μνημείο:


Κορυφή Γκέσος με το μνημείο:

Η εκκλησία της Παναγίας:

Κορυφή Γκέσος με το μνημείο:

Θέα από το Γκέσο. Στο βάθος αριστερά φαίνεται η ψηλή κορυφή:

Τέλος και τω Θεώ δόξα.

1 σχόλιο: