Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Λίμνη Δόξας (ποδηλατική)

Άγιος Γεώργιος Ζάχολης ή Ευρωστίνης: Από τους σημαντικότερους ναούς της Κορινθίας αρχιτεκτονικά λόγω των 17 τρούλων, και ιστορικά λόγω του θρύλου για την ανοικοδόμηση του. Οι 17 τρούλοι, έξι σε κάθε πλευρά (οι οποίοι συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους), τέσσερις στις γωνίες (που συμβολίζουν τους Ευαγγελιστές) και ένα στο κέντρο του Παντοκράτορα, στηρίζονται σε 36 κολώνες με κιονόκρανα βυζαντινού ρυθμού, ενώ το τέμπλο κατασκευάστηκε από την ξυλεία ενός και μόνο θρυλικού κυπαρισσιού. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο ναός χτίστηκε το 1811 εντός 39 ημερών, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων του χωριού, αφού η προθεσμία για την ανέγερσή του είχε οριστεί από τον Τούρκο διοικητή σε 40 ημέρες, διαφορετικά θα γινόταν τζαμί. Ο ναός είναι τρισυπόστατος, με ιερά αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, στους Αγίους Κωσταντίνο και Ελένη, και στον Άγιο Δημήτριο.

Στην ορεινή Κορινθία, στα 900 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται ο αγαπημένος προορισμός (χαρακτηρισμένος και ως Κορινθιακή Ελβετία) του πανέμορφου οροπεδίου του Φενεού με την τεχνητή λίμνη Δόξας και τα 9 γύρω χωριά. Αν κανείς προσθέσει έλατα, ελεύθερα άλογα γύρω της λίμνης και τα επιβλητικά βουνά που υψώνονται περιμετρικά (Χελμός,  Κυλλήνη/Ζήρεια, Ολίγυρτος, Σαϊτάς και  Ντουρντουβάνα) το τοπίο είναι μοναδικό και μένει αξέχαστο.

Η τεχνητή λίμνη Δόξας κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1990 για να αποτρέπει τις καταστροφές από πλημύρες στο οροπέδιο του Φενεού, και συγκεντρώνει νερό από τον ομώνυμο ποταμό Δόξα. Στο κέντρο της λίμνη υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου.

Η ποδηλατική διαδρομή ξεκίνησε λίγο πιο κάτω από Κάτω Ταρσό και μετά από επίσκεψη στην Παναγία του Βράχου και  το χωριό του Κάτω Ταρσού, διέγραψε ένα κύκλο 40 χιλιομέτρων περνώντας από τα χωριά: Στενό – Γκούρα – Μεσινό – Αρχαία Φενεό /Καλύβια – λίμνη Δόξας – Φενεό.

Η διαδρομή

Άγιος Γεώργιος Ζάχολης ή Ευρωστίνης:


Άγιος Γεώργιος Ζάχολης ή Ευρωστίνης:


Έξω από τον Άγιο Γεώργιο Ζάχολης ή Ευρωστίνης:


Κάτω Ταρσός:


Κάτω Ταρσός, Άγιοι Ανάργυροι:

Αγία Τριάδα:


Όλβιος ποταμός:


Όλβιος ποταμός:


Στενό:


Στενό: Αγία Μαρίνα:


Στενό:


Στενό:


 Θέα από Στενό προς νοτιο-δυτικά:


 Φενεός από απέναντι:Γκούρα:


Γκούρα, Ταξιάρχες:


Γκούρα:


Γκούρα, θέα προς νότια-δυτικά:

Λίμνη Δόξας:


Άγιος Φανούριος:


Άγιος Φανούριος:


Η Ντουρντουβάνα με τις δύο κορυφές της (Ντουρντουβάνα και Τριανταφυλλιά):Το φράγμα:


Το φράγμα:

Η Ντουρντουβάνα με τις δύο κορυφές της (Ντουρντουβάνα και Τριανταφυλλιά):


Η Ντουρντουβάνα με τις δύο κορυφές της (Ντουρντουβάνα και Τριανταφυλλιά):Η Ζήρεια / Κυλλήνη:


Ο Άγιος Φανούριος:


Ο Άγιος Φανούριος:


Ο Σαϊτάς από το φράγμα:


Η Ντουρντουβάνα με τις δύο κορυφές της (Ντουρντουβάνα και Τριανταφυλλιά) από το φράγμα:
Η Γκούρα από απέναντι:


Φενεός:
Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου