Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Αίγινα (ποδηλατική)

Πρόσφατη μονοήμερη εξόρμηση στην Αίγινα. Η διαδρομή στην αρχή ήταν παραλιακή (στο βόρειο μέρος του νησιού) μέχρι τη Σουβάλα για απόλαυση της θάλασσας, των μικρών κόλπων, του φάρου, και των δύο παραλιακών εκκλησιών. Στην συνέχεια, ακολουθήθηκε νότια ανηφορική πορεία μέχρι την «Παλαιόχωρα» (Μεσαιωνική Αίγινα), όπου έγινε εκτενής περιήγηση στα ερείπια. Η συνέχεια είχε γρήγορη επίσκεψη στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδος (Αγίου Νεκταρίου), στάση στο ναό της Αφαίας και άφιξη στην Αγία Μαρίνα. Εκεί οι ουρανοί «άνοιξαν» (αντίθετα με τις προβλέψεις!) και έτσι η εύρεση καταφυγίου (=καφετέρια) για να προστατευτούμε ήταν επιβεβλημένη. Εκεί αποφασίστηκε λόγω καιρού να μην συνεχιστεί η προγραμματισμένη διαδρομή (κυκλική με διάσχιση του νότιου και κεντρικού μέρους του νησιού), αλλά να γίνει γρήγορη επιστροφή από τον κοντινότερο δρόμο.. 

«Παλαιόχωρα»: γνωστή και ως «Νησιώτικος Μυστράς», είναι η τοποθεσία όπου οι Αιγινήτες είχαν εγκατασταθεί από το τέλος του 9ου αιώνα για να προφυλαχτούν από τους Σαρακηνούς. Στη συνέχεια 1537 κατελήφθη από τον Βαρβαρόσα και το 1654 από τούς Βενετούς (οι οποίοι έχτισαν το κάστρο στην κορυφή του λόφου) με αποτέλεσμα σταδιακά ο πληθυσμός να μειώνεται σημαντικά. Τον 19ο αιώνα, οι κάτοικοι «κατέβηκαν» στη θέση του λιμανιού που είναι σήμερα η Αίγινα. Σήμερα σώζονται περίπου 38 εκκλησίες, οι περισσότερες διακοσμημένες με τοιχογραφίες διαφόρων εποχών από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα. Επίσης σώζονται ερείπια από πηγάδια, στέρνες, δεξαμενές νερού και από τα τείχη της οχύρωσης.

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας ή του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας απέναντι από λόφο της «Παλαιόχωρας» και είναι κύριος πόλος έλξης θρησκευτικού τουρισμού στο νησί της Αίγινας.


Λιμάνι Πειραιά:





Λιμάνι Αίγινας:




 


Ναός Απόλλωνα Δελφίνου:







Άγιοι Ανάργυροι:



Σουβάλα:


Παλαιόχωρα:









Τα μοναστήρια Ι.Μ.Αγίας Τριάδας (Αγίου Νεκταρίου) και Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης (όπως φαίνονται από την Παλαιόχωρα) :











Εκκλησία Αγίου Νεκταρίου:



Ναός Αφαίας:




Φτάνοντας στην Αγία Μαρίνα, το σύννεφο που φαίνεται μετά από 3 λεπτά έριξε αρκετή βροχή:


Επιστροφή μετά την βροχή:


Λιμάνι Αίγινας, εκκλησία Αγίου Νικολάου:




Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου