Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Λιβαδειά - Ελικώνας.

Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση στην Βοιωτία με εκκίνηση την Λιβαδειά  πραγματοποιώντας έναν κύκλο (αριστερόστροφο) περίπου 50 χιλιομέτρων. Η αρχή ήταν ασφάλτινη και έντονα ανηφορική, ανεβαίνοντας πάνω από 1000 μέτρα θετικής υψομετρικής, μέχρι το χωριό Ελικώνα (ή Ζαρίκι) μέσω της Ανάληψης. Η διαδρομή στη συνέχεια έγινε χωμάτινη και έρημη, προσφέροντας μια απόκοσμη ηρεμία, με μοναδική εξαίρεση το γραφικό χωριό της Αγίας Τριάδας. Η κατηφόρα που ακολούθησε, που ουσιαστικά «κύκλωσε» τη κορυφή Τσάμη, ήταν αναζωογονητική, μέχρι την τελική ανάβαση στο λόφο  που υψώνεται αγέρωχα στη νότια πλευρά της Λιβαδειάς. Η εξόρμηση ολοκληρώθηκε με μια χαλαρωτική βόλτα μέσα στα γραφικά σοκάκια της Λιβαδειάς και την απαραίτητη στάση στην πανέμορφη περιοχή της Κρύας, όπου τα κρυστάλλινα νερά και η πλούσια βλάστηση έδωσαν την απόλυτη αίσθηση αναζωογόνησης.

Η Λιβαδειά είναι πρωτεύουσα της Βοιωτίας, απέχει 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα και βρίσκεται ανάμεσα στην αποξηρανθείσα λίμνη της Κωπαΐδας (δυτικά της), στον Ελικώνα (βόρεια του) και στον Παρνασσό (νότιο-ανατολικά του).
Στα νότια της πόλης σε βραχώδη ύψωμα πάνω από το φαράγγι της Έρκυνας βρίσκεται το αρχαίο ομώνυμο κάστρο το οποίο ανακατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους και τέλος από τους Καταλανούς. Το σχήμα του κάστρου είναι τριγωνικό, περιλαμβάνει τρεις περίβολους στη βόρειο πλευρά και το μόνο κτήριο που διατηρείται σήμερα είναι ένα διώροφο που στεγάζει τις δύο εκκλησίες της Αγίας Σοφίας και της Αγία Βαρβάρας.
Η τοποθεσία της Κρύας είναι το στολίδι της Λιβαδειάς και περιλαμβάνει τις πηγές που τροφοδοτούν τον Έρκυνα ποταμό, ένα πέτρινο θέατρο, ένα πέτρινο γεφύρι καθώς και ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο αμφιθεατρικό εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ.

Το αρχείο της διαδρομής 

Λιβαδειά:

Κάστρο Λιβαδειάς:


Μέρος της ανάβασης:


Μπροστά η Ανάληψη:


Η Ανάληψη από ψηλά:



Η Ανάληψη από ψηλά:





Ο Ελικώνας (ή Ζερίκι):




Αγία Σοφία, θέση Κιάφα:

Αγία Τριάδα:

Αγία Τριάδα:






Άγιος Γεώργιος:




Ο Άγιος Γεώργιος:

Λιβαδειά, "Κρύα":





Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου