Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Παγώντας στην σκιά του Πυξαριά (Κεντρική Εύβοια)

Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση στην κεντρική Εύβοια πραγματοποιώντας κυκλική διαδρομή στα δυτικά του όρους Πυξαριά, προσεγγίζοντας τον μέχρι το λόφο με την εκκλησία της Παναγίας. Όσον αφορά την διαδρομή, το πετάλι ξεκίνησε ανάμεσα στα δύο χωριά: Νέος Παγώντας και Παγώντας σε ειδυλλιακό σημείο με ρυάκι μέσα στα πλατάνια και μια μικρή γέφυρα. Τα πρώτα περίπου δέκα χιλιόμετρα διανύθηκαν στους χωματόδρομους ανάμεσα στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ με σκοπό να προσεγγιστούν δύο λίμνες. Τελικά με αρκετές παρακάμψεις και μπρος-πίσω μόνο στις όχθες της μίας φτάσαμε και την άλλη την είδαμε από μακριά. Στην συνέχεια περάσαμε από το χωριό Παγώντας και με ανατολική – βορειοανατολική πορεία φτάσαμε όσο πιο κοντά μπορούσαμε στον Πυξαριά και κάνοντας μια παράκαμψη φτάσαμε στην εκκλησία της Παναγίας. Η εκκλησία της Παναγίας νεόκτιστη, σταυροειδής με τρούλο και ψηλό καμπαναριό, δέσποζε από μακριά. Η θέα ήταν απίστευτη, προς τα δυτικά ο επιβλητικός Πυξαριάς, προς τα βορειο-δυτικά ένα πέπλο σκέπαζε το Αιγαίο, προς τα δυτικά ο Παρνασσός, και τα νότιο-δυτικά τα μεταλλεία της Λάρκο.
Από την εκεί παρατήρηση, φαίνεται να υπάρχει ένας χωματόδρομος που ανεβαίνει λίγο ακόμα προς τον Πυξαριά (καμιά εκατοστή μέτρα υψομετρική), αλλά μετά μόνο με περπάτημα προσεγγίζεται η κορυφή, που θέλει ακόμα περίπου 350 μέτρα υψομετρικής, άρα ο συνδυασμός και της ανάβασης στην κορυφή κρίνεται απαιτητικός  και από πλευράς χρόνου και από πλευράς δυνάμεων..
Μετά από αυτή τη στάση, ξεκίνησε η κατηφόρα, για λίγο με βόρεια πορεία και στην συνέχεια με δυτική, με κύριο χαρακτηριστικό της διαδρομής τα ρυάκια. Οι φωτογραφίες είναι πολύ λίγες για να αποτυπώσουν την ομορφιά του τοπίου.  Άλλες δύο παρακάμψεις έγιναν αμέσως μετά, η μια προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και η τελευταία προς την κορυφή Μαυρόπολι. Από την κορυφή αξιοσημείωτη είναι η θέα προς το όρος Καντήλι και το Προκόπι. Τέλος, κατά την νότια πορεία υπήρχε μια σύντομη ανηφόρα για να υπενθυμίσει ότι ακόμα δεν είχε τελειώσει αυτή η υπέροχη διαδρομή. Συνολικά διανύθηκαν 51 χιλιόμετρα σε πανέμορφο χειμερινό τοπίο.

Το αρχείο της διαδρομής 






Η πρώτη λίμνη στην οποία δεν φτάσαμε όσο κοντά θέλαμε:




Η λίμνη Μελίσσια:

Παγώντας:

Αγία Παρασκευή, Παγώντας:



12  μικρά κυνηγόσκυλα:



Η Παναγία από μακριά:



Πυξαριάς:

Φτάνοντας στην Παναγία:



Η θέα από την Παναγία προς τον Πυξαριά:


Η θέα από την Παναγία προς τα δυτικά:











Άγιος Γεώργιος:





Κορυφή Μαυρόπολι:

Θεά από την κορυφή προς το Καντήλι:

Όρος Καντήλι:

Στο βάθος το Προκόπι:




Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου