Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Δάσος Μουγγοστού και δάσος Βελίνας

Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση στην ορεινή Κορινθία με εκκίνηση το χωριό Σούλι. Η διαδρομή συνδίασε περιήγηση στα δύο δάση της περιοχής, το δάσος Μουγγοστού και το δάσος της Βελίνας.
Στην αρχή ποδηλατήθηκε το δάσος Μουγγοστού ξεκινώντας από ανηφορικό χωματόδρομο που διασχίζει το δάσος στην ανατολική του πλευρά και φτάνει μέχρι τη θέση Προφήτης Ηλίας και στο τριγωνομετρικό των 943 μέτρων. Στη συνέχεια ακολουθήθηκε καλογραμμένο πεζοπορικό μονοπάτι που διασχίζει το δάσος κατά μήκος της δυτικής του πλευράς και οδηγεί στις σπηλιές πάνω από τη χαράδρα της χούνης. Η επιστροφή έγινε και πάλι σε πεζοπορικό μονοπάτι μέσα στο πυκνό δάσος μέχρι την άσφαλτο. Στη συνέχεια ακολουθώντας άσφαλτο προσεγγίστηκε η Βελίνα όπου ξεκίνησε ένας αριστερόστροφος κύκλος σε δασικούς και μονοπάτια περνώντας από την Αγία Τριάδα και ανεβαίνοντας στον Άγιο Κωνσταντίνο (στο ύψωμα Κωνομαύρα). Στο τέλος η επιστροφή μέχρι το Σούλι έγινε από τον κεντρικό δρόμο.
 
Το δρυοδάσος του Μουγγοστού είναι ένα μνημείο της φύσης χαρακτηρισμένο ως αισθητικό δάσος στο δίκτυο NATURA με προεδρικό διάταγμα από το 1977. Είναι ένα φυσικό πρεμνοφυές δρυοδάσος, δηλαδή ένα δάσος με βελανιδιές που φύτρωσε μόνο του. Εκτός από τις βελανιδιές φιλοξενεί πλήθος αιωνόβιων δέντρων όπως μαύρη και χαλέπιο πεύκη, κεφαλληνιακή ελάτη, κέδρους, κουτσουπιές, κουμαριές και άλλα είδη. Η προστατευόμενη περιοχή είναι περίπου 5200 στρέμματα σε υψόμετρο από 700 μέχρι 953 μέτρα και γύρω του απλώνεται κάμπος με αμπελώνες. Χωροταξικά μοιράζεται στους Δήμους Σικυωνίων (Κιάτου – Φενεού) και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Σούλι, Βελίνα, Στύλια, Θροφαρί και Μεγάλο Βάλτο. Υπάρχουν δύο τριγωνομετρικά στην περιοχή, ένα στα βόρεια στα 943 μέτρα στην θέση Προφήτη Ηλία και ένα στα δυτικά σε υψόμετρο 953 μέτρων και προσφέρει θέα από τα παράλια του Κορινθιακού μέχρι τις πλαγιές της Ζήρειας.
 
Το δάσος της Βελίνας βρίσκεται σε υψόμετρο 900 – 950 μέτρων και αποτελείται από μαύρη πεύκη και έλατο.

 
Αφήνοντας πίσω το Σούλι:






















Με λίγο ζουμ φαίνεται το δάσος της Βελίνας και αριστερά το ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου:










Προς Βελίνα:


Βελίνα:

Άγιος Δημήτριος:



Αγία Τριάδα:




Ανάβαση στον Άγιο Κωνσταντίνο:

Θέα από το ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου:

Κλημέντι:

Καίσαρι:

Αριστερά το Κλημέντι και δεξιά το Καίσαρι:

Άγιος Κωνσταντίνος:




Βελίνα:



Σούλι, Κοίμηση Θεοτόκου:


 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου