Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Μεσσηνία: Πετράλωνα - Μαυρομμάτι (2ο μέρος)

Η συνέχεια της εξόρμησής μας στη Μεσσηνία, περιελάμβανε επίσκεψη στην Νέα Μονή Βουλκάνου, καθώς και στα δύο καλοδιατηρημένα βυζαντινά μνημεία: Ανδρομονάστηρο και Ζωοδόχος Πηγή Σαμαρίνα.

Νέα Μονή Βουλκάνου: Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από κτίσματα κελιών, βοηθητικών χώρων και παρεκκλησίων, ενώ στο κέντρο βρίσκεται ο ναός που χρονολογείται από το 1701. Είναι σταυροειδής με τρούλο, πανηγυρίζει στο Γενέσιο της Παναγίας και μέσα φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας ή Οδηγήτριας. Η Μονή είχε μεγάλη εθνική και εκκλησιαστική δράση στους αιώνες και ειδικά κατά την επανάσταση του 1821 όπου πρόσφερε καταφύγιο στους αρματολούς και κλέφτες με αποτέλεσμα να πυρποληθεί από τον Ιμπραήμ πασά το 1825. Η λειτουργία της από το 1828 μέχρι σήμερα είναι αδιάλειπτη και πρόσφατα έχει ανακαινισθεί.

Ανδρομονάστηρο:
Βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Πετράλωνα και Μαυρομμάτι (Αρχαία Μεσσήνη) και είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ιδρύθηκε πιθανότητα στο τέλος του 12ου ή στις αρχές του 13ου αιώνα, ενώ κατά την παράδοση η ίδρυση του αποδίδεται στον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β’ Παλαιολόγο για να τιμήσει τον Πατριάρχη Αθανάσιο Α’. Από το 1785 έως το 1929 διοικητικά άνηκε στην Ι. Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά ως μετόχι, ενώ σήμερα ανήκει στην Ι. Μονή Βουλκάνου. Πρόκειται για ένα μοναστηριακό συγκρότημα – φρούριο με οχυρωματικό περίβολο και δύο πύργους. Στα βόρεια υψώνεται το τριώροφο κτίσμα της Τράπεζας δίπλα από τον ένα πύργο, στα δυτικά βρίσκεται διώροφο κτίριο στο ισόγειο του οποίου διαμορφώνονταν αποθήκες και στάβλοι και στον πρώτο όροφο τα κελιά και το συνοδικό. Στα νότιο-δυτικά βρίσκεται ο άλλος τριώροφος πύργος με το ηγουμενείο και στα νότιο-ανατολικά δεσπόζει το καθολικό το οποίο αρχιτεκτονικά είναι τύπου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με νάρθηκα και με οκταγωνικό τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τοιχογραφίες του 13ου και του 17ου αιώνα και τμήματα από το αρχικό μαρμάρινο τέμπλο. Κάτω από το ιερό αναβλύζει αγίασμα και έχει υπάρχει θολωτή δεξαμενή. Η Μονή ανακαινίσθηκε και αναστηλώθηκε πλήρως από το 2011 έως το 2015.

Ζωοδόχος Πηγή Σαμαρίνα: Βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Καλογερόρραχη και Ελληνοεκκλησιά.  Υπήρξε κατά πάσα πιθανότητα καθολικό μονής (όπως μαρτυρούν ερείπια κελιών) και εξαιτίας ότι παλαιότερα ήταν αφιερωμένος στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία οφείλεται η ονομασία της από την παραφθορά του λατινικού Santa Marie. Χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση η ίδρυση του αποδίδεται στον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β’ Παλαιολόγο για να τιμήσει τον Πατριάρχη Αθανάσιο Α’, ιδρύοντας ένα αντρικό μοναστήρι (Ανδρομονάστηρο) και ένα γυναικείο (Σαμαρίνα). Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδή εγγεγραμμένου με τρούλο με τρεις προεξέχουσες τρίπλευρες αψίδες στα ανατολικά. Στα δυτικά υπάρχει νάρθηκας και κιονοστήρικτη στοά, ενώ στη βόρεια και στην νότια πλευρά συναντάται κιονοστήρικτο προστώο. Αργότερα στα δυτικά οικοδομήθηκε πύργος με καμπαναριό. Οι τοίχοι του ναού χαμηλά αποτελούνται από μεγάλους ορθογώνιους λίθους (προερχόμενοι από αρχαία κτίρια), ενώ ψηλότερα αποτελούνται από κεραμοπλαστική διακόσμηση. Στο εσωτερικό διασώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, καθώς του 14ου-15ου αιώνα, περιστασιακά το δάπεδο (κατασκευασμένο από μαρμάρινες πλάκες και από τμήματα μαρμαροθετημάτων), ενώ το μαρμάρινο τέμπλο, τα δύο προσκυνητάρια και τα γλυπτά του τέμπλου χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα. Διοικητικά αποτελεί μετόχι της Μονής Βουλκάνου και πανηγυρίζει στην Παρασκευή της διακαινησίμου. Η Μονή ανακαινίσθηκε και αναστηλώθηκε πλήρως από το 2011 έως το 2013.


Νέα Μονή Βουλκάνου:

 Ανδρομονάστηρο:

Ζωοδόχος Πηγή Σαμαρίνα:Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου