Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Πάρνηθα: Ανάβαση, Σπήλαιο Πανός, Αγία Παρασκευή, Κυρά και Αέρας.

Μια βόλτα 50χλμ στο μαγικό βουνό, για να κλέψουμε μυρωδιές και εικόνες. Η διαδρομή ξεκίνησε από το τελεφερίκ με την κλασική ανάβαση και στη συνέχεια πέρασε από: Κεραμίδι, Κιάφα Πίνη, Ράχη Κούμπουλα και λίγο πριν την διασταύρωση για την Αγία Παρασκευή ακολουθήθηκε μονοπάτι (πεζοπορικά) μέχρι το σπήλαιο του Πανός. Το μονοπάτι μήκους περίπου 450 μέτρων, στην αρχή ακολουθούσε το ποτάμι, στη συνέχεια όμως άρχισε να ανεβαίνει μέχρι την τελική προσέγγιση στη είσοδο του σπηλαίου που έγινε από τα διαμορφωμένα σκαλιά σε βράχο με την βοήθεια συρματόσχοινου ασφαλισμένο σε μόνιμες ασφάλειες. Μετά έγινε επίσκεψη στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και επιστροφή από τον ίδιο δρόμο, ενώ στο τέλος έγινε ανάβαση στις κορυφές Κυρά και Αέρας.

Το σπήλαιο Πανός πήρε το όνομά του από τη λατρεία των Νυμφών και του Πάνα, όμως ονομάζεται και «Λυχνοσπηλιά», χάρη στα πολυάριθμα λυχνάρια, περί τα 2.000, που βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική έρευνα. Η είσοδός του οδηγεί σε στενόμακρη αίθουσα (μήκους 68μ. και πλάτους 15μ.) με μεγάλη λιθωματική λεκάνη από όμορφο σταλαγμιτικό υλικό, και ακολουθώντας στενό πέρασμα στα αριστερά, οδηγούμαστε σε δεύτερη αίθουσα (μήκους 20μ. πλάτους 9μ. και ύψους 4μ.) με λευκούς σταλακτίτες. Εκτός από αυτές τις αίθουσες, υπάρχει αριστερότερα ακόμα μια αίθουσα μικρότερων διαστάσεων, που προσεγγίζεται από ένα στενό υπερυψωμένο.

Η διαδρομή 


Θέα προς Φυλή:











Αγία Παρασκευή:



Κορυφή Κυρά:

Απέναντι η κορυφή Αέρας;

Απέναντι η κορυφή Κυρά:

Θέα από την κορυφή Αέρας:



Τέλος και τω Θεώ δόξα.

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις διαδρομές που ανεβάζεις, στο πεζοπορικο μονοπάτι για το σπήλαιο αφήνεις το ποδήλατο κάπου ή απλά κατεβαίνεις και το παίρνεις στα χέρια; φαντάζομαι ότι δεν είναι ποδηλατισιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ποδήλατο το άφησα. Στην αρχή του πεζοπορικού, περπατάς μέσα στο κοίτη (δεν είχε νερό τότε), άρα αν θες μπορείς να το κουβαλήσεις μαζί σου. Μετά όμως ανεβαίνεις απότομα (και στο τέλος κατεβαίνεις απότομα) και δεν υπάρχει περίπτωηση να το κουβαλήσεις.
      Άρα εκεί που ο δασικός συναντάει το ρυάκι (έχει και ταμπέλα) και είναι η αρχή του πεζοπορικού το αφήνεις / το κρύβεις / το κλειδώνεις..
      Ευχαριστώ και καλές διαδρομές να έχεις.

      Διαγραφή