Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Κίσσαβος ή Όσσα: Καρίτσα και ποδήλατο στα χαμηλά (πρώτη ημέρα).

Ο Κίσσαβος ή αλλιώς Όσσα είναι βουνό της της Θεσσαλίας, στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας. Βρίσκεται «απέναντι» από τον Όλυμπο και τα χωρίζει η κοιλάδα των Τεμπών, εξ’ ου και το τραγούδι «Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος τα δυο βουνά μαλώνουν, το ποιο να ρίξει τη βροχή και ποιο το χιόνι..». Στις περισσότερες πλευρές του και κυρίως στις ανατολικές υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χειμάρρους, καταρράκτες και λίμνες με ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς. Στα χαμηλά οι πλαγιές είναι δασώδης με οξιές, καστανιές (από όπου προέρχονται τα γνωστά «κάστανα Κισσάβου») και έλατα, ενώ στα υψηλότερα μέρη το τοπίο είναι γυμνό, ξηρό και φτωχό σε πηγές. Η υψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Ηλίας που έχει υψόμετρο 1,978μ. Η Καρίτσα βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων, αποκαλείται «μπαλκόνι του Κισσάβου» λόγω της εντυπωσιακής θέας προς το Αιγαίο και αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για τις εξορμήσεις στο βουνό.

Η πρόσφατη εξόρμηση στην περιοχή του Κισσάβου ήταν τριήμερη και το πρόγραμμα είχε ποικιλία δραστηριοτήτων και ανάλογων συμμετοχών.

Πρώτη ημέρα: Με εκκίνηση την Καρίτσα πραγματοποιήθηκε σύντομη απογευματινή μοναχική ποδηλατική βόλτα 33 χιλιομέτρων στα «χαμηλά» (μέχρι το υψόμετρο των 730 μέτρων) ακολουθώντας δασικούς μέσα σε πυκνό δάσος από οξιές και καστανιές. Στο τέλος, όταν ο ήλιος είχε πέσει, για την αποκατάσταση επιλέχθηκε το καφενείο στην πανέμορφη τοποθεσία του Αριόπρινου. Η ποδηλατική επιστροφή στην Καρίτσα στο απόλυτο σκοτάδι (και ησυχία) ήταν απλά μαγευτική. Για την διαμονή επιλέχθηκε το παραλιακό χωριό Παλιουριά, μιας και στην Καρίτσα δεν υπήρχε δυνατότητα διανυκτέρευσης (το ένα ξενοδοχείο έχει κλείσει και το άλλο έχει αλλάξει χρήση).

 Η διαδρομή









Η θέα προς τα βόρεια:

Άγιος Αθανάσιος:

Άγιος Κοσμάς το Αιτωλός:


Καρίτσα:

Το σχολείο. Το γήπεδο είναι απο πλακάκι:




Εκκλησία Ταξιαρχών:

Κεντρική πλατεία:

Εκκλησία Ταξιαρχών:


 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

1 σχόλιο: