Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Πολιτικά Ευβοίας, Ι.Μ.Παναγίας Περιβλέπτου, Μονοπάτι Ηρώς.

Πρόσφατη εξόρμηση στα Πολιτικά Ευβοίας. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και εκκλησιασμός στην Ιερά Μονή Παναγίας Περιβλέπτου και στη συνέχεια 3ωρη πεζοπορία στο μονοπάτι της Ηρώς. Το μεσημέρι μας βρήκε στο εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα για πικνίκ και ξεκούραση στα χτιστά τραπέζια και καθίσματα κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων. Μετά το βουνό, σειρά είχε θάλασσα των Πολιτικών για μια απογευματινή δροσερή βουτιά.
Τα Πολιτικά είναι χωριό του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βόρεια της Χαλκίδας. Διαθέτει κεντρική πλατεία  με πλάτανους, φράγκικο πύργο του 13ου αιώνα και αρκετούς ναούς, με μεγαλύτερο τον πετρόχτιστο αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Λίγο πιο βόρεια από τα Πολιτικά, σε πευκόφυτη χαράδρα, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Περιβλέπτου. Η Μονή θεωρείται ότι ανοικοδομήθηκε το 11ο αιώνα και σώζεται μέχρι σήμερα το καθολικό που ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Τα κελιά και όλα τα βοηθητικά κτίρια ανακαινίσθηκαν πρόσφατα, διότι οι καταστροφές από το σεισμό του 2003 ήταν πολλές.
Δίπλα από τη Μονή ξεκινάει το μονοπάτι της Ηρώς. Πρόκειται για ένα παλαιό μονοπάτι που στην αρχή χρησιμοποιήθηκε από το μπάρμπα-Μαραγκό για να κατεβάζει την πρώτη ύλη για το καμίνι του, τις ασβεστόπετρες για την παραγωγή ασβέστη. Το μονοπάτι αργότερα εγκαταλείφθηκε και έκλεισε, μέχρι που η Ηρώ Μαραγκού, ένα νεαρό κορίτσι είχε ως όνειρο να το ζωντανέψει και πάλι, ενέπνευσε πολλούς και σιγά σιγά το μονοπάτι διανοίχθηκε, καθαρίστηκε, σηματοδοτήθηκε και πήρε την σημερινή μορφή. Εκείνη δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο (λόγω της ανίατης αρρώστιας), όμως το όνειρο της πραγματοποιήθηκε και πολλοί ορειβάτες από τότε έχουν περπατήσει τις δύο διαδρομές του (μικρή 3,5 χλμ με +333 υψομετρική και μεγάλη 8,5 χλμ με +500 υψομετρική).

Το αρχείο της διαδρομής

Ιερά Μονή Παναγίας Περιβλέπτου:










Αρχή μονοπατιού:







 







Κάτω τα Πολιτικά και ο Βόρειος Ευβοϊκός:



Μέχρι αυτό το σημείο ήταν η ανάβαση και η θέα προς τα δυτικά:



Η συνέχεια δασωμένη:





Λάκκα:







Το σημείο που το μονοπάτι βγαίνει σε εγκατελελειμμένο αγροτικό:


Στη μία άκρη ένας μικρός καταρράκτης:



Επιστροφή στη αρχή του μονοπατιού:



Άγιος Παντελεήμονας:






Πολιτικά:



Παραλία Πολιτικών:




Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου