Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Παναγία Φαρμακά

Στα τέλη του Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ποδηλατική εξόρμηση στην Αργολίδα με εκκίνηση το χωριό Γυμνό που βρίσκεται σε υψόμετρο 430 μέτρων. Με δυτική πορεία ξεκίνησε η απότομη ανάβαση του όρους Φαρμακά, όμως το χιόνι έκανε έντονη την παρουσία του από τα 1000 μέτρα υψόμετρο και πάνω, με αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία να προχωρώ όχι πάνω στο ποδήλατο, αλλά κουβαλώντας το. Τελικά το πολύ μαλακό χιόνι που υπήρχε από το υψόμετρο 1130 μέτρων, σε συνδυασμό της έλλειψης γκετών, δεν επέτρεψε να γίνουν τα τελευταία 3 χιλιόμετρα μέχρι την Παναγία Γυμνού ή Φαρμακά. Άμεση επιστροφή και κατάβαση από τα ίδια, με την σκέψη να γίνει επίσκεψη σύντομα, μόλις λιώσουν τα χιόνια της κακοκαιρίας «Ωκεανίς».
Μετά από περίπου ένα μήνα έγινε νέα επίσκεψη στην περιοχή με σκοπό την επίσκεψη της εκκλησίας. Όμως η χιονόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας (που δεν είχα υπολογίσει) πάλι έδωσε ένα τόνο δυσκολίας. Αυτή την φορά έφτασα ποδηλατώντας μέχρι την «Μεγάλη Βρύση» στη θέση Διακόπι. Στη συνέχεια, λίγο πριν τα 1200 μέτρα υψόμετρα, το ποδήλατο δεν μπορούσε να προχωρήσει και έτσι συνέχισα χωρίς αυτό με τα πόδια στο χιονισμένο τοπίο. Η διαδρομή μετά έπεσε μέχρι τα 1075 μέτρα, όπου δεν υπήρχε χιόνι και ξανανέβηκε μέχρι τα 1140 όπου ήταν η εκκλησία χιονισμένη. Επιστροφή από τα ίδια και με τον ίδιο τρόπο (περπατώντας, περπατώντας με το ποδήλατο, ποδηλατώντας). Στα αξιοσημείωτα, η συνάντηση στο πουθενά μιας κατσίκας με το μωρό της που πρέπει να ήταν λιγότερο από εβδομάδας και η συνάντηση με ένα αγριογούρουνο (και στο κατόπι του τέσσερα κυνηγόσκυλα).

Ιερά Μονή Παναγίας Γυμνού ή Φαρμακά: Ιδρύθηκε σύμφωνα με μαρτυρία τον 13ο αιώνα, και βρίσκεται μέσα σε φυσικό σπήλαιο στην νότια πλευρά του βουνού Φαρμακάς σε υψόμετρο 1110 μέτρων και σε απόσταση 13 χλμ από τον χωριό Γυμνό Αργολίδας. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χωρισμένος σε τρία τμήματα: πρόναο, κυρίως ναό και Ιερό Βήμα, η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα φυλάσσεται στον ενοριακό ναό του Γυμνού, και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.

Η διαδρομή


Οι πρώτες φωτογραφίες από την επίσκεψη του Φεβρουαρίου:


Στην αρχή η απότομη ανάβαση ήταν δασωμένη:Η διαδρομή φαίνεται από κάτω και οδηγεί σε διάσελο μπροστά στην μικρή κορφούλα που φαίνεται στα δεξιά:


Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνιση τους. Κάτω το Γυμνό:
 

 

Κοιτώντας μπροστά:


Κοιτώντας πίσω:


Αυτό το σημείο (με την πινακίδα στα δεξιά) φωτογραφήθηκε και στην επόμενη επίσκεψη:


Τραχύ και Λύρκειο:Τραχύ και Λύρκειο λίγο πιο κοντά:Μέχρι εκεί έφτασα στην πρώτη επίσκεψη:


Επιστροφή από τα ίδια:


Το Γυμνό και πίσω μακριά η Νεμέα:


Γύμνο:


Οι επόμενες φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη του Μαρτίου:


Η φωτογραφία που είχα αναφέρει και πιο πάνω, αυτή την φορά χωρίς καθόλου χιόνι:


Τραχύ και Λύρκειο:Τραχύ και Λύρκειο:
Από εδώ και πέρα πολύ χιόνι:
Στο βάθος υπάρχει πηγή στην οποία έγινε στάση στην επιστροφή:Η κορυφή του Φαρμακά:


Από εκεί ήρθα:


Προς τα πάνω συνέχισα: Το ίδιο σημείο με λίγη διαφορετική οπτική γωνία:


 Από εδώ και πέρα πήγα περπατώντας:
Στο βάθος το Ναύπλιο και οι Μύλοι:Φτάνοντας στην εκκλησία:
Η σπηλιά κάτω από την εκκλησία:Το εσωτερικό της εκκλησίας:


Το καμπαναριό και ο δρόμος προσέγγισης της εκκλησίας:


Αρτεμίσιο:Συνολική θέα από την εκκλησία: Εξωτερικά η εκκλησία:Επιστροφή:


Η μαμά με το μικρό της στο πουθενά:


Η "Μεγάλη Βρύση" στη θέση Διακόπι:


Συνάντηση:

Τα σκυλία που ακολουθούσαν το αγριογούρουνο:Η κορυφή του Φαρμακά:Ο πολύς αέρας είχε ρίξει δέντρο, το οποίο είχε πάρει μαζί του τα καλώδια:


Μια τελευταία ματιά από ψηλά του Γυμνού:


Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου