Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Σπάρτη - Τουριστικό περίπτερο (ποδηλατική)

Η διαδρομή που ενώνει τη Σπάρτη με την Καλαμάτα, ανεβαίνοντας τον Ταΰγετο μέσω του φαραγγιού της Λαγκάδας, θεωρείται από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες ορεινές διαδρομές της Πελοποννήσου. Η διαδρομή ξεκινάει από τα πεδινά της Σπάρτης με θέα προς το Μυστρά και στη συνέχεια περνάει από το αμφιθεατρικό χωριό Τρύπη, σε υψόμετρο 640 μέτρων, με τις εντυπωσιακές εκκλησίες και το δάσος από κυπαρίσσια και πεύκα. Στο τέλος του χωριού βρίσκεται το περίφημο σπηλαιοβάραθρο του Καιάδα και αμέσως μετά ξεκινάει το φαράγγι της Λαγκάδας, όπου το τοπίο γίνεται πιο άγριο, ο δρόμος στενεύει και «διαγράφεται» φιδίσια, τα βράχια χαμηλώνουν δημιουργώντας τούνελ και μπαλκόνια, οι πλαγιές γίνονται κατακόρυφες, το υψόμετρο αυξάνεται και τα έλατα πυκνώνουν. Αν προστεθεί και το φθινοπωρινό στοιχείο των πεσμένων φύλλων (από τα πλατάνια) και της πρωινής υγρασίας (ο ήλιος «επιβάλλεται» στο φαράγγι μόνο το μεσημέρι), το τοπίο γίνεται απλά μαγευτικό. Στην διαδρομή θα συναντήσουμε, το αξιόλογο ομώνυμο αναρριχητικό πεδίο με ποικίλες διαδρομές για όλα τα γούστα και λίγο πιο πάνω το χώρο αναψυχής με το παρεκκλήσι της Παναγίτσας, μαζί με πηγή, όπου επιβάλλεται μια ολιγόλεπτη στάση κάτω από τα πλατάνια. Μετά από συνολικά 22 χιλιόμετρα φτάνουμε στο μέγιστο υψόμετρο των 1300 μέτρων όπου υπάρχει το τουριστικό περίπτερο, με εντυπωσιακή θέα προς τα δυτικά και τον κάμπο της Καλαμάτας.
Στη συγκεκριμένη εξόρμηση, το τουριστικό περίπτερο των 22 χιλιομέτρων και των 1100 μέτρων θετικής υψομετρικής διαφοράς ήταν ο στόχος και η επιστροφή πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο δρόμο, για … διπλή ευχαρίστηση.. Η διαδρομή Τουριστικό – Καλαμάτα εκκρεμεί.

Αρχείο διαδρομής


Όλος ο βόρειος Ταΰγετος καλυμμένος με σύννεφο:


Ο Μυστράς και πίσω ο Ταΰγετος:



Τρύπη:


Τρύπη:




Η είσοδος του Καιάδα:





 










Χώρος αναψυχής Παναγίτσα:


Παναγίτσα:




















Το Τουριστικό περίπτερο:


Θέα προς την Καλαμάτα:





Το τουριστικό:


Επιστροφή:








Τέλος και τω Θεώ δόξα.

1 σχόλιο:

  1. Sparta was a prominent city-state in ancient Greece. In antiquity, the city-state was known as Lacedaemon, while the name Sparta referred to its main settlement on the banks of the Eurotas River in Laconia, in south-eastern Peloponnese. Beautifull place and peacefull too, for more best connection of internet ptcl speed test

    ΑπάντησηΔιαγραφή