Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Βόρειος Ταΰγετος (από Μάναρη έως Καστόρειο και Γεωργίτσι)

Πρόσφατα, γνωστή εταιρία που διοργανώνει ποδηλατικές και πεζοπορικές εκδρομές, πραγματοποίησε εξόρμηση στην περιοχή του βόρειου Ταϋγέτου, στην οποία συμμετείχα. Το μεγάλο πλεονέκτημα των οργανωμένων εκδρομών είναι ότι από  άλλο σημείο ξεκινάς και σε άλλο τερματίζεις, χωρίς να χρειάζεται να κλείσει ο κύκλος, για να φτάσεις ξανά στο αυτοκίνητο. Η διαδρομή ήταν ασφάλτινη κατά κύριο λόγο, 65 χιλιομέτρων, χωρίς ιδιαίτερες υψομετρικές και κλίσεις, εκτός από τα 7,5 χλμ από το Καστόρειο μέχρι το Γεωργίτσι με τα +400μ. Αναλυτικά πέρασε από τα χωριά: Μάναρη, Βλαχοκερασιά, Κολλίνες, Αγία Βαρβάρα, Πελλάνα, Περιβόλια, Καστόρειο, Αλευρού, Γεωργίτσι και τερματισμός στο Καστόρειο. Το τοπίο πανέμορφο, η Άνοιξη στα καλύτερα της, η διαδρομή μέσα σε δάσος, περνώντας από τους ποταμούς Ευρώτα και Κάστωρ, τα χωριά παραδοσιακά με πανέμορφες εκκλησίες ποικιλόμορφης αρχιτεκτονικής.
Το Καστόρειο ή Καστόρι είναι χωριό του νομού Λακωνίας, βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων, με περίπου 600 μόνιμους κατοίκους, περιβάλλεται από πυκνό δάσος καστανιών, ελάτων και μαυρόπευκων και είναι γνωστό κυρίως για το φαράγγι του ποταμού Κάστορα και τις πηγές του Αγ. Ιωάννη.
Το Γεωργίτσι είναι χωριό του νομού Λακωνίας, βρίσκεται σε υψόμετρο 970 μέτρων, με περίπου 130 μόνιμους κατοίκους, περιβάλλεται από πυκνό δάσος καστανιών και ελάτων και λόγω του υψομέτρου του έχει απολαυστική θέα προς τη πεδιάδα της Σπάρτης. Στην Άνω συνοικία δεσπόζει ο ναός της Υπαπαντής και στην κάτω συνοικία ο ναός του Αγίου Αθανασίου.
Η Βλαχοκερασιά είναι παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται σε  υψόμετρο 960 μέτρων, με περίπου 450 κατοίκους, κατάφυτος από πλατάνια, καστανιές, καρυδιές, μηλιές και κερασιές, με όμορφα σπίτια και επιβλητική την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πλατεία του χωριού.

Αρχείο διαδρομής




Μάναρη:


Μάναρη:




Άγιος Αντώνιος:



Βλαχοκερασιά:


Βλαχοκερασιά:


Βλαχοκερασιά:









Κολλίνες:


Κολλίνες:


Οικισμός Αγίας Βαρβάρας:





Ευρώτας:


Ευρώτας:






Ψηλά, αχνοφαίνεται το Γεωργίτσι:


Πηγαίνοντας προς το Καστόρειο, με το Ταΰγετο να δεσπόζει:


Κάστωρ ποταμός:








Ύψωση Τιμίου Σταυρού:


Αλευρού:


Αλευρού και στο βάθος το Καστόρειο:


Πλησιάζοντας το Γεωργίτσι:


Γεωργίτσι:


Γεωργίτσι:


Γεωργίτσι:


Η θέα από το Γεωργίτσι:


Η γέφυρα πάνω από τον Κάστορα ποταμό:


Καστόρειο:


Καστόρειο:


Καστόρειο:


Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου