Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Hellas Liberty

Με τον όρο liberty, χαρακτηρίστηκε ένας ειδικός τύπος ατμοκίνητου φορτηγού πλοίου, που ναυπηγήθηκε στην Αμερική κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, εκτοπίσματος περίπου 10.500 τόνων και ολικής χωρητικότητας 5.300 περίπου κόρων.Μέχρι το τέλος του πολέμου είχαν καθελκυστεί 2.710 αμερικανικά Λίμπερτυ, 60 για λογαριαμό της Βρετανίας και 25 στον Καναδά και έτσι ο συνολικός αριθμός τους έφθασε τα 2795 πλοία. Τα αργοκίνητα αυτά πλοία των 10 κόμβων ταχύτητας ήταν εκείνα που σήκωσαν όλο το βάρος των μεταφορών κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταφέροντας εκατομμύρια τόνους πυρομαχικά, εφόδια υλικά, άρματα, τρόφιμα, πετρέλαια και κάρβουνο, ατμομηχανές, στρατιωτικά οχήματα, ζώα και ζωοτροφές, φαρμακευτικό υλικό και πάσης φύσεως ειδών μέριμνας σε όλα τα μέτωπα του πολέμου από τη Βόρεια θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο. 

Όταν ο πόλεμος τελείωσε επιδόθηκαν σε λαμπρότερες ειρηνικές αποστολές, τον εφοδιασμό των καταστραμμένων περιοχών. Σε πολύ σύντομο διάστημα η γνώριμη πλέον σιλουέτα τους φιγουράριζε σε όλους σχεδόν τους λιμένες του κόσμου. Ήταν η εποχή που βλέποντάς τα πρώτοι οι Έλληνες άνεργοι ναυτικοί να περνούν κάποια εξ αυτών σε ελληνικά χέρια, αντί Λίμπερτυ τ΄ αποκάλεσαν ευλογημένα πλοία. Γιατί ακριβώς με 100 από αυτά που παραχωρήθηκαν σε Έλληνες πλοιοκτήτες, αναγεννήθηκε στην κυριολεξία (μεταπολεμικά) η Ελληνική Ναυτιλία.

Ένα από αυτά το “HELLAS LIBERTΥ” (πρώην “SS Arthur M Huddel”)  που κατασκευάστηκε το 1943 από τις ΗΠΑ, βρέθηκε εγκαταλειμμένο και λεηλατημένο. Με συνεννόηση των ΗΠΑ, του Ελληνικού Κράτους και των Ελλήνων  εφοπλιστών παραχωρήθηκε και ρυμουλκήθηκε από τις ΗΠΑ στον Πειραιά το 2008, όπου μετά από επισκευές πήρε τη σημερινή του μορφή και είναι επισκέψιμο από το κοινό. Βρίσκεται στον λινάμι του Πειραιά στην πύλη 2.


























Από το φυλλάδιο που μας δόθηκε, είναι οι παρακάτω φωτογραφίες/πληροφορίες:




Πηγή: el.wikipedia.org

Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου