Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Αρχαία Κόρινθος - Αρχαία Νεμέα (ποδηλατική)

Ποδηλατική εξόρμηση στην ορεινή Κορινθία με εκκίνηση την Αρχαία Κόρινθο και προορισμός την Νεμέα. Οι απέραντοι αμπελώνες (είτε σκεπασμένοι είτε ανοικτοί) συνέθεταν το τοπίο με ελεύθερη θέα προς το Κορινθιακό κόλπο και τα Γεράνεια. Η έντονη ζέστη κούρασε αρκετά λόγω ανυπαρξίας φυσικής σκιάς.

Η πλήρης διαδρομή: Αρχαία Κόρινθος – Ζευγολατιό – Βοχαϊκό – Πουλλίτσα – Ταρσινά – Στιμάγκα – Κούτσι – Νεμέα – Αρχαία Νεμέα – Αρχαίες Κλεωνές – Χάνια – Χιλιομόδι – Σολομός – Αρχαία Κόρινθος.

Η αρχαία Κόρινθος ήταν σημαντική πόλη-κράτος της αρχαίας, αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κόμβο, θεωρούνταν η πλουσιότερη του αρχαϊκού κόσμου. Ηταν χτισμένη στους πρόποδες του Ακροκορίνθου είχε δύο επίνεια, το Λέχαιο (στο Κορινθιακό) και τις Κεχριές (στο Σαρωνικός) και έτσι έλεγχε τον Ισθμό. Συνόρευε με τη Σικυώνα στα δυτικά, με τους Μεγαρείς στα ανατολικά, με τους Αργείους στα νοτιοδυτικά και με τους Επιδαύριους στα νότια. Στον αρχαιολογικό  χώρο επιβλητικός είναι ο ναός του Απόλλωνα, χτισμένος το 530 π.Χ. με τους μονολιθικούς δωρικούς κίονες από τους οποίους εφτά παραμένουν όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αγοράς. Ακόμα οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως την αγορά, ναούς, κρήνες, καταστήματα, στοές, λουτρά, το Θέατρο, το Ωδείο, το Ασκληπιείο, νεκροταφεία, και άλλα κτήρια.

Η Αρχαία Νεμέα αποτελούσε τμήμα της πόλης-κράτους των Κλεωνών, ήταν γνωστή από το μυθικό λιοντάρι που σκότωσε ο Ηρακλής, και σε αυτή διεξάγονταν από το 573 π.Χ. τα Νέμεια, αθλητικοί αγώνες, προς τιμή του Δία στο ομώνυμο ιερό του.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορίνθου:


Ζευγολατιό:


Βοχαϊκό:


Στιμάγκα:


Στιμάγκα:

Κούτσι:Νεμέα:


Δημαρχείο Νεμέας:


Ναός Δία στον αρχαιολογικό χώρο στης Αρχαία Νεμέας:


Αρχαιολογικός χώρος Αρχαία Νεμέας


Χάνια:Χιλιομόδι:Σολωμός:


Η διαδρομή:


 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου