Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Πάρνωνας (Ά μέρος)

Ο Πάρνωνας, διαγράφοντας τα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, φημίζεται ιδιαίτερα για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του, που τον καθιστά μία από τις σημαντικότερες οικολογικές ζώνες στην Ελλάδα. Καλύπτεται σε σημαντικό ποσοστό από δάση, που αποτελούνται κυρίως από πλατάνια, καστανιές, μαυρόπευκα, έλατα Κεφαλληνίας, μηλόκεδρους, δρύες και χαρουπιές. Είναι διάσπαρτος με παραδοσιακά χωριά και σηματοδοτημένα μονοπάτια. Ο Άγιος Πέτρος, το κεφαλοχώρι στα βόρεια, τα Τζίτζινα ή Πολύδροσο στα νότια, οι Καρυές, η Βαρβίτσα, η Βαμβακού, η Καστάνιτσα στο κέντρο είναι μόνο κάποια από πανέμορφα χωριά της περιοχής. 

Θα επιμείνουμε λίγο στο χωριό Βαμβακού μιας και έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση για πολλές εξορμήσεις, λόγω του ωραιότατου φιλόξενου κοινοτικού ξενώνα. Τα σπίτια εδώ στη Βαμβακού, σε υψόμετρο 950 μ., διατηρούν τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Κοντά στο χωριό υπάρχουν δύο υψώματα, το Κάστρο και το Πυργάκι, όπου σύμφωνα με την παράδοση υπήρχαν οχυρά. Η κεντρική εκκλησία της Βαμβακούς είναι τρισυπόστατη και αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Αγιο Χαράλαμπο και την Αγία Παρασκευή. Στον περίβολό της είναι τοποθετημένος ο εντυπωσιακός χάλκινος ανδριάντας του Θεοδώρητου Β, επισκόπου Βρεσθένης καθώς και τις προτομές των Σπύρου και Σταύρου Νιάρχου, οι οποίοι γεννήθηκαν στη Βαμβακού και που φυσικά δεν την ξέχασαν. Το τμήμα της οδικής διαδρομής Βαμβακού - Πολύδροσο (ή Τζίντζινα) είναι το ομορφότερο, καθώς ο δρόμος περιπλανιέται σε τοπίο κατάφυτο από καστανιές και καρυδιές για να «χαθεί» αργότερα σε μεικτό από έλατα και μαύρα πεύκα δάσος. 

Στην περιοχή έχουν γίνει 8 επισκέψεις από το 1997 μέχρι το 2010 για πεζοπορίες, ποδηλατικές, και οικογενειακές εξορμήσεις.

Βαμβακού:


















Η γύρω περιοχή:






 

 







Μεγάλη βρύση:






συνεχίζεται..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου