Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Κίσσαβος ή Όσσα: Καρίτσα - καταφύγιο με ποδήλατο και πεζοπορία μέχρι την κορυφή (δεύτερη ημέρα).

Ο Κίσσαβος ή αλλιώς Όσσα είναι βουνό της της Θεσσαλίας, στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας. Βρίσκεται «απέναντι» από τον Όλυμπο και τα χωρίζει η κοιλάδα των Τεμπών, εξ’ ου και το τραγούδι «Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος τα δυο βουνά μαλώνουν, το ποιο να ρίξει τη βροχή και ποιο το χιόνι..». Στις περισσότερες πλευρές του και κυρίως στις ανατολικές υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χειμάρρους, καταρράκτες και λίμνες με ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς. Στα χαμηλά οι πλαγιές είναι δασώδης με οξιές, καστανιές (από όπου προέρχονται τα γνωστά «κάστανα Κισσάβου») και έλατα, ενώ στα υψηλότερα μέρη το τοπίο είναι γυμνό, ξηρό και φτωχό σε πηγές. Η υψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Ηλίας που έχει υψόμετρο 1,978μ. Η Καρίτσα βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων, αποκαλείται «μπαλκόνι του Κισσάβου» λόγω της εντυπωσιακής θέας προς το Αιγαίο και αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για τις εξορμήσεις στο βουνό.

Η πρόσφατη εξόρμηση στην περιοχή του Κισσάβου ήταν τριήμερη και το πρόγραμμα είχε ποικιλία δραστηριοτήτων και ανάλογων συμμετοχών. Στην συνέχεια αναλύεται το πρόγραμμα των τριών ημερών.

Δεύτερη ημέρα: Η ημέρα ξεκίνησε για το ποδηλατικό δίδυμο νωρίς το πρωί και αφού είδαμε την ανατολή από το μπαλκόνι του δωματίου, πήγαμε με το αυτοκίνητο μέχρι την Καρίτσα όπου ξεκινούσε η διαδρομή. Το πρόγραμμα είχε στην αρχή ασφάλτινη ανάβαση μέχρι το καταφύγιο. Το GPS κατέγραψε 24 χιλιόμετρα συνεχούς ανάβασης (εκτός από 2 χιλιόμετρα), 1380 μέτρων θετικής υψομετρική και μέγιστης κλίσης 18%. Στην αρχή το τοπίο ήταν δασωμένο με οξιές, έλατα και καστανιές, στη συνέχεια τα δέντρα μειώθηκαν και στο καταφύγιο το τοπίο ήταν γυμνό. Η χαμηλή νέφωση άλλες φορές σκέπαζε τελείως το βουνό και την κορυφή και άλλες φορές η κορυφή ήταν ορατή. Την στιγμή της άφιξη μας στο καταφύγιο, έφθασαν και τα αυτοκίνητα των πεζοπόρων της παρέας. Μετά από μικρό διάλλειμα για ξεκούραση, ξεκίνησε όλη η παρέα την πεζοπορία από το καταφύγιο μέχρι την κορυφή. Η αρχή του μονοπατιού ακολουθούσε την παλιά πίστα του χιονοδρομικού με μεγάλη κλίση (μέχρι 28%), στη συνέχεια πριν και μετά το κτίριο του ΟΤΕ, η κλίση ήταν σε λογικά επίπεδα μέχρι λίγο πριν το τέλος υπήρχε και πάλι λίγη «κόντρα» μέχρι την κορυφή. Το GPS κατέγραψε 3 χιλιόμετρα πεζοπορίας και 480 μέτρων θετικής ανάβασης. Η θέα από την κορυφή ανεμπόδιστη και εντυπωσιακή, με τα σύννεφα να κάνουν συνέχεια παιχνίδια. Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή πρωτοτυπεί μιας και είναι χτισμένο μέσα στη γη και η σκεπή του είναι στο ίδιο επίπεδο με έδαφος. Επιστροφή μέχρι το καταφύγιο όπου οι πεζοπόροι της παρέας επέστρεψαν στα αυτοκίνητά τους, ενώ οι ποδηλάτες ξεκίνησαν τη χορταστική χωμάτινη συνεχόμενη κατάβαση 27 χιλιομέτρων (με κάποια μικρά «δόντια», για να ξεμουδιάζουν τα πόδια..) μέσα σε απίστευτο δάσος μέχρι την Καρίτσα. Το GPS κατέγραψε συνολικά 10 ώρες και 40 λεπτά δραστηριότητας..

Η ποδηλατική διαδρομή 

Η πεζοπορική διαδρομή 

Παλιουριάς:

Ανατολή:

Η μοναδική κατηφόρα των πρώτων 24 χιλιομέτρων:

Κομμάτι της ανάβασης:


 

Η κορυφή "κλειστή" από σύννεφα:


Αριστερά αχνοφαίνεται το καταφύγιο:

Φτάνοντας στο καταφύγιο:Ξεκινώντας την πεζοπορία για την κορυφή:Κοιτώντας πίσω προς το κτίριο του ΟΤΕ:

Κοιτώντας πίσω προς το καταφύγιο:


Η τελική "κόντρα" για την κορυφή:

Παιχνίδια με τα σύννεφα:


Η κορυφή στα 1978 με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σκαμένο μέσα στη γη και την σπεπή του ίσα με το έδαφος:


Επιστροφή:Στο καταφύγιο, έτοιμοι για την ποδηλατική χωμάτινη κατάβαση:


 Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου