Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Όρμος Αντίκυρας στη Βοιωτία.

Πρόσφατη ποδηλατική εξόρμηση, με έντονο κρύο και αέρα, στον όρμο της Αντίκυρας (Βοιωτίας) με σκοπό την παραλιακή περιπλάνηση στους οικισμούς Άσπρα Σπίτια, Αντίκυρα, Άγιο Ισίδωρο και Άγιο Νικόλαο, καθώς και ανάβαση στη «Κεφαλή» για τη θέα του όρμου από ψηλά.

Ο όρμος της Αντίκυρας της Βοιωτίας, βρίσκεται στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου και έχει στην είσοδο του δύο χερσονήσους, την Κεφαλή στα δυτικά και την Μούντα στα ανατολικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα φυσικό λιμάνι. Στον όρμο βρίσκονται οι οικισμοί «Άσπρα Σπίτια», Αντίκυρα και Άγιος Νικόλαος, το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου καθώς και όμορφες παραλίες.
Η Αντίκυρα είναι ένα όμορφο ψαροχώρι, η οποία σύμφωνα με τους ιστορικούς κατοικήθηκε τους προϊστορικούς χρόνους και παρουσιάζει πλούσια ευρήματα διαφόρων περιόδων (λατρευτικό ιερό της Άρτεμης, παλαιοχριστιανικά μνημεία, πεντάκλιτη βασιλική με ψηφιδωτό δάπεδο, καθώς και επαύλεις, κατοικίες και λουτρά από τον 6 αιώνα μ.Χ.). Παραλιακά δεσπόζει ο φάρος και πλήθος από εστιατόρια και καφετέριες που σφύζουν από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα Άσπρα Σπίτια ή παραλία Διστόμου, κτίσθηκαν από την γαλλική εταιρεία «Πεσινέ» όταν αποφασίστηκε η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου σε κοντινή θέση με σκοπό την διαμονή των εργαζομένων του εργοστασίου. Η ονομασία «Άσπρα Σπίτια» αποδίδεται στην παλαιά ονομασία του διπλανού χωριού Αντίκυρα (μετονομάστηκε σε Αντίκυρα το 1929).
Η παραλία του Αγίου Ισιδώρου είναι δημοφιλής παραλία με ψιλό βοτσαλάκι, υπέροχο βυθό, διαυγή νερά και με τυρκουάζ απόχρωση.

Η διαδρομή


Ο όρμος της Αντίκυρας όπως φαίνεται από τα Άσπρα Σπίτια:


Η Κεφαλή:Άσπρα Σπίτια:Άσπρα Σπίτια:


Απέναντι το εργοστάσιο του αλουμινίου:


Αντίκυρα:Αντίκυρα:Αντίκυρα:


Άγιος Νικόλαος στην Αντίκυρα:


Λιμανάκι Αγίου Ισιδώρου:


Άγιος Ισίδωρος:


Άγιος Ισίδωρος:


Παραλία Αγίου Ισιδώρου:Παραλία Μόκας:
Από αριστερά: παραλία Αγίου Ισιδώρου, στο βράχο το εκκλησάκι και το λιμανάκι:


Άγιος Ισίδωρος:


Ανεβαίνοντας στην Κεφαλή και κοιτώντας πίσω την Αντίκυρα:


Άγιος Ισίδωρος:
Άσπρα Σπίτια:


Άσπρα Σπίτια:
Το εργοστάσιο του αλουμινίου από την κορυφή:Η Αντίκυρα από την κορυφή:


Αντίκυρα:


Ο αέρας και το κρύο έντονο:


Άσπρα Σπίτια:


Άσπρα Σπίτια:


Άγιος Νικόλαος:


Άγιος Νικόλαος:
Άγιος Νικόλαος:


Άγιος Νικόλαος:


Άσπρα Σπίτια:


Ο χάρτης:


Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου