Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Στυμφαλία - Καστανιά - νότια Ζήρεια - Κυλλήνη - Καλιανοί - Στυμφαλία

Μονοήμερη ποδηλατική εξόρμηση στο Όρος Κυλλήνη, ή αλλιώς Ζήρια ή Ζήρεια. Το ποδήλατο ξεκίνησε από το χωριό Στυμφαλία (υψόμετρο 600 μέτρα) μέσα σε πυκνή ομίχλη, η οποία δεν μας άφησε να δούμε την λίμνη. Προχωρώντας προς το Καρτέρι περνώντας τα Κιόνια, το τοπίο καθάρισε και η θέα προς τον Ολίγυρτο και την γύρω περιοχή ήταν εντυπωσιακή. Από το Καρτέρι ξεκίνησε η ανάβαση, ασφάλτινη μέχρι την Καστανιά (1000 μέτρα), και χωμάτινη και επίμονη στις νότιες πλαγιές του βουνού μέχρι τα 1760 μέτρα. Στη συνέχεια ήταν η ώρα της απολαυστικής κατηφόρας που τερμάτισαν τα τακάκια από τα φρένα (κυριολεκτικά) μέχρι τα χωριά Κυλλήνη και Καλιανοί. Ο κύκλος μέχρι τη Στυμφαλία έκλεισε με 2 χιλιόμετρα μηδενικής κλίσης για αποθεραπεία... Το παιχνίδι με τα σύννεφα και οι εναλλαγές στη θερμοκρασία ήταν συνεχή καθ’ όλη διάρκεια της διαδρομής. Συνολικά διανύθηκαν 47 χιλιόμετρα με περίπου 1200 μέτρα υψομετρικής διαφοράς.

H Κυλλήνη ή Ζήρεια (= βαλανίδι στα σλαβικά) ή Ζήρια είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, με κορυφή στα 2.374 μέτρα.

Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη πάνω στο οροπέδιο που σχηματίζεται από τα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος στα 600 μέτρα. Κατά βάση διατηρεί  νερό τους χειμερινούς μήνες και είναι καλυμμένη με καλαμιές. Συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος σκότωσε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες με τα βέλη του, αφού τις παρέσυρε εκτός λίμνης με τα κρόταλα από χαλκό που του είχε δώσει η θεά Αθηνά.
Ερείπια Μονής Ζαρακά, η οποία ιδρύθηκε την εποχή της Φραγκοκρατίας το 13οαιώνα


Τοπίο στην ομίχλη:Το χωριό Λαύκα και ο Ολίγυρτος:


Η Κυλλήνη, ο στόχος:

Η ανάβαση:
Η Καστανιά:Στο βουνό:Άλλος πιο πάνω, άλλος πιο κάτω, όλοι στην ανάβαση..Με προσεκτική παρατήρηση: τέσσερα επίπεδα δρόμων:Παιχνίδι με τα σύννεφα:


Το χωριό Κυλλήνη:


Επιστροφή στη Στυμφαλία:


Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου